Hi U alls boleh share tanda2 nak bersalin dari pengalaman u all #firstbaby

11 Balas

me, sakit bahagian ari² , bit contraction mlm 6/11.. siang 7/11 lendir putih, berubah jdi lendir hijau ad tompok drah seiring contraction.. tpi 3/10 lah... mghrib g pac.. contraction kuat, but bukaan 2 cm em.. masuk air around kul 9.. kul 10 lebih ctg balik, so contraction jdi slow skit 😐 and tnggu doc bgi keputusan sama ad balik atau stay.. and kul 1 pagi doc pnggil mumy.. dia ckp dia bgi balik, memandangkan this is my first baby.. and everyone yg first pregnancy mmg lmbat bukaan dia nk terbuka.. bru 2 cm.. and dia kata akan mkn jam or hari utk pelvis get ready nk bersalin.. so dia bgi balik.. dlm 1:26 kt lobby waiting for hubby dtg amek.. perut sakit smula.. kali ni lebih kerap.. around 2 minutes skli.. I dh start nngis.. hubby dtg je masuk kete.. and nngis dlm kete.. mulut x gtau pun yg tgh sakit teruk.. mumy bebel sbb doc suh balik even tgh sakit.. smpai je rumah mumy kul 1;56 ..husband balik rumah kitorang jap.. and I rasa nk buang air besar.. so g toilet.. mumy pesan jgn ttup pintu, tkut terberanak dlm tu hahhaha. so teran² x kuar.. x jdi ah nk eyak.. so I mndi.. nk selesakan body and I thought it will makes me feel calm and relax.. tpi x... dh siap mndi, I pun ssiap dress-up.. suh akak bentang tilam smua kt ruang tamu.... ttibe.. contraction makin kuat till I can't breathe follow the flow and I'm start crying.. I called my mum.. and hold her hand.. I ckp sakit.. mumy tnye "adik sakit mcm mane? " but me.. anak pertamakan so xtau nk ckp cane.. I just said.. "sakit perut, adik nk g toilet" but mumy still worried.. mumy tnya lgi "eh nk berak ke? " and I pun angguk.. mumy gelabah.. suh ddy call ambulan and ckp I nk beranak bkn nk berak.. but me too stubborn I said, "no, adik nk berak 😆" mumy I anak 12 so she knew what I felt.. akak and mumy dh gelabah.. but thanks to them sbb hold my hand kkuat.. mumy call husband yg bru smpai rumah tu.. suruh dtg smula because the baby is coming 😫😜 so husband pun dtg.. around 2 stgh.. husband smpai rumah mumy.. but he didn't came to me.. because he's so nervous. and ddy x benarkan dia masuk.. risau dia pengsan.. akak I pnggil akak sulung I yg duduk bbrpe pintu dri rumah mumy.. so dtg akak I.. dia pun tlg skli.. akak pun call ambulan. ckp I nk beranak.. at first org ambulan kt kota masai. and dorg akan dtg lmbat.. and don't know berhubung ambulan mane pulak pstu.. time dorng suh akak I check kepala bby sama ad dh nmpak ke belum.. belum smpt akak selak kain.. ketuban pun pecah.. pluppp!! gitewww.. and tnpa buang masa.. ambulan so akak guide me utk push..jgn tahan if bby nk keluar.. klau sakit bru teran.. and then dlm brpe minute ambulan smpai.. nurse check dh 7 cm.. andddd husband dukung g strecher.. so g hospital, husband follow ambulan dri blkang.. smpai spital kul 3 sku gitu.. dlm 20 minute je dri masai ke hsi... and then.. smpai je sana terus ke lr.. nurse tukar kain I smua kecuali baju.. doc tnya jln dh bpe cm.. and doc bru nk check.. dia dh nmpak kepala bby kluar masuk hahaha I mean when I teran.. kepala bby nmpak.. when I tarik nafas.. kepala dia tersedut kedalam.. and mulalah pertarungan kt dlm lr x smpai sejam.. at 3:52 am.. my hero pun selamat dilahirkan.. oh yaa.. I kena vacuum at last minute.. sbb jantung bby dh slow and I kurang energy almost pengsan tu pun berpuluh kali mntak air kata haus(one day x jamah nasi) and..

3y ago

allahu sis . i bru tbaca bnyk2 pengalam org bsalin . u punya pengalaman yg buat i gelakk . i boleh bayangkn macm mana cemas nya family u masa tuu 🤣 ..

2 3 hr b4 brsalin kuar lendir darah tp xdk contraction..so bt rilex lg ronda p.malam dlu....sb mak sy kt klu g hospital awl tp xbranak nnt kn tahan kt wad sb tanda dh ada...malam b4 bersalin strt kul 11 ada contraction tp xkerap..start kul 5 pg cntraction makin kerap lpas subuh solat mandi makan tros shot g hospital..kul 8pg dftar masuk labour room kul 12.24pm lahir lah seketul Hayfa..😚

rsa terkencing tpi byk kluar..air leps tuu tiba" kluar darah coklat trus kemerahan" 😂 jam 3 pgi...sekali rsa ni bkn.mau beranak kh? sy kasi bngun laki...ada kh laki sy mimpi artis tu c murah😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

1. kluar lendir cmpur darah 2.pcah air ktuban 3. prut mngras stiap 5 minit klau ade salah stu Tnda ni bgus cpt² g hsptl jngn tngu smua yg ada d ats

firstly rasa contraction rasa dia yg mcm nk berak tu .. ingt mmg nk berak smpai duk dlm jamban brjam tp taik tanak kluar nasib saya tak meneran kuat2 hehe

Anak first tanda kejap² perut sakit lendir+darah Anak no2 perut mengeras lendir+darah Anak no3 serah diri masuk ubat ketuban dctr pecahkan..

Sakit bahagian ari2, sakit pinggang yang makin kuat dan ada spotting even brown2 ke merah sikit pun better pergi hosp

sy dlu kluar tnda..de drh...n skit contrction smkin kerap..n rse nk buang air besar tp xde pun sbnrnye #TAPSupermoms

sy dlu perut mgeras...pusing2 2 tiga minit...xpecah lgi air ketuban keluar darah dlu cek hspt jln bkak 2cm

Sy skit pingng..drh lendir xad..6cm bru ad tnda2 drh