pregnancy

i am 9 weeks pregnancy right now.. i have a problem no appetite to eat.. all the foods im try.. but just force to eat a little bit only.. does any one feels the same.. what can i do? tq all......

17 Balas

Hi, i'm in my 9 weeks too. Normal sis. dah masuk 9 minggu baru ada morning sickness. Sekarang time siang je memang saya takda selera makan langsung walaupun rasa lapar. Lalu sebelah food memang rasa mual loya, tapi bila malam je terus selera mendadak. Sakit siang tu terus hilang camtu je hehe. Jadi siang, kalau tak lalu makan cuba ambil buah buahan je dan kekacang.

5y ago

betulllllllllll...samaaaa kita😀

wktu trimester pertme mmg slalu muntah2..tpi bile msuk je trimester kedua hilang dah rse nk muntah..biasela awal2...tpi yg pnting jgn lupe mkn mknn yg berkhasiat dan yg berzat supaya baby dlm perut sehat dan dpt secukupnya..klau x bole msuk jugak beli laa suplement yg ade byk khasiat tpi sblom nk beli cek atau rujuk doc dahulu😊

yurp mmg normal cmtuu.. sy pun selera takda.. pdhal sblum preg hri2 makan byk. bile da preg jee tgok mkanan rse loya trus.. nsi pn ta mkn. stkt ni bleh msuk buah n susu jee. gagahkn juga utk baby🤗

Sama la..sy 10 weeks muntah2 makin teruk msk xblh bau tumis2 pun xblh dok muntah je.nasik blh mkn dgn sayur je xblh mkn dgn lauk kalo mkn lauk mst muntah smule..skang sy bnyk kn mkn buah je..

4y ago

sama laaaa bau tumis jaaa mesti nak muntah, kalau makan nasi dengam lauk tumis tu mesti tak boleh masuk, loya anak tekak

Sama.. Dah 12 mggu pun masih muntah2. Xde selera nak mkn... Bru try minum jus delima, mcm ok sikit perut. Harap hilang la alahan ni xlama lg.. Xsabar nk mkn sedap2. 🤤

sabar ye. this is normal. if u can take fruits like guava, ciku, red apple. if ur tummy is not comfortable try to drink soy. its good to avoid gastric or heartburn. sabar ye..

5y ago

trimester ke berapa boleh minum soya?

Cuba makan buah buah. Lepas tu makan sup sayur & sup daging. Saya dulu tak boleh makan nasi, makan sup boleh je

I have no appetite too. Nurse dah marah sebab berat i 45kg ke bawah. I donno nak buat ape skrg utk + selera i

Im having the same problem also 😔 And my working environment need lots of energy. 😔😔😔

2y ago

same goes to me...

normal sis, bila susu mengandung minum utk bh tenaga pastikan sdh beklinik so dpt unt dari klinik mmg

5y ago

terima kasih ya.. sy cuba