Folic Acid

Hye, saya baru scan harini rupanya dah pregnant 6w5d. Semalam baru tergerak hati nak check upt sebab before this period tak teratur and result upt semalam positive. So memang lama dah tak makan folic acid. Kelmarin baru terdetik nak consume semula, tak apa ke kalau begitu atau ada risiko untuk baby? And apa suppliment/vitamin/susu yg perlu saya consume untuk makesure baby dalam keadaan sihat. Saya first time pregnant. Tq

9 Balas

Folic acid sebenarnya penting untuk tumbesaran bayi.. 6 week ni tempoh baby terbentuk..so sangat penting sis ambil folic acid sekarang.. jgn skrip ya .. susu dan vitamin c sesuai untuk bayi dan sis sendiri.. ada susu yg ada folic acid.. tapi bg saya memg penting , sebab sy ada pengalaman anak Anencephaly

inshaAllah sis takde ape2 .. alhamdulillah tahniah sis pregnant .. yang penting jaga kesihatan n continue makan folic acid tu ye .. supplement lain tu nanti sis buka buku pink boleh tanya misi yang jaga sis nanti ..

truskan je mkn acid folic. blh beli kt farmasi any brands. blh call kk untk book appoinment bukak buku. if nk bukak buku kt swasta, better tunggu 8weeks, scan bru nmpk baby n heartbeat. blh bukak buku trus

takpe makan je skrg. saya baru je bersalin. haritu tau pregnant pon dh masuk 6w. sbb period tak teratur jugak. so sblm tu mmg tak pernah ambik folic acid. dh tau pregnant baru makan.

jangan serabut benda dah lepas. just continue ambil tiap hari lepas ni. ambil segala supplement pun tak jamin apa2. doa selalu moga Allah jaga.

ada risiko, tapi takpe dah tau ni terus je makan folic acid waktu sama tiap hari. makan makanan sihat cukup keperluan harian je

OK je once dah tau positive, ambil asid folic. Amalkan pemakanan suku-suku separuh yg di anjurkan KKM pun memadai.

Please ambik iron tablets, folic acid dan vit D. Sebab memang sometimes hb akan low bila baby membesar.

tkde apalah. truskan je makan