Bsp

Hai,sy haneyza..sy nk tnye mcm mner nk turunkan kadar bsp.Mcm dah sy buat,puasa dah,kurang benda manis dah,kurang mkn kaborhidrat dah..puasa dri pkul 8 smpai pg utk ambik bsp pg esoknya..tp still tinggi...ada x yg thu cara turunkan bsp?

5 Balas

Cuba buat air daun ceri (ceri malaysia) yang tumbuh melata tepi jalan..amik dlm 15helai daun muda...masak dgn 3cawan air..jadikan satu cawan..minum dia 1cm je sehari..jgn lebih2..takut hilang gula pulak nanti..selamat mencuba...saya cuba,alhamdulillah..paras gula terkawal buat masa ni..haritu minum air gula,10mlm tu sy minum air daun ceri tu,sikit..lepas tu puasa smpai besoknya...dah dapat result,,alhamdulillah xdak kencing manis...keputusan dia 4.7 sblm mnum air gula,6.6 lepas minum air gula... Info: sebelum ni pregnant anak pertama ada sejarah kencing manis waktu mengandung

4y ago

Mnum sehari sekali tu smpai habis secawan tu je ye.....pastu kalau kena cek lg..buat je mcm tu...tak pun boleh amalkan,buat seminggu sekali...

Awal sgt puasa dr pukul 8mlm tu. Puasa pukul 10 mlm, minum air kosong je. Cuba minum air limau nipis kosong. Sy test 4 5 kali menjadi, bacaan tak tinggi.. tp jgn sebijik terus, gastrik plak nnt. Air barli kosong pun okay, awal2 ari tu rajin la rebus, sekarang hermmm perah limau lagi senang 😅.

4y ago

Yeke sis, terima kasih respon. Saya ni tinggi pagi2 tu. Malam tu puasa pagi tu tinggi. Lepas makan OK ok plak. Dah 2 kali jadi camtu. Heran saya. Tinggi bila puasa stabil bila makan. Pening saya😅

Kte mkn biskut hi-fibre/roti gandum gan air kosong je sis... Pas cucuk kol 2 mkn nasi sikit gan air ksong Byk kn air kosong...

Makan epal hijau sehari sblum buat bsp..insyallah trun bacaan 2..

Berapa bsp awk ye..dr pagi smpi mlm