Sembelit

Hye mommies. Sy nak tnye korang ade tips x mcm mana nk rawat sembelit? Aritu doktor dh kasi sy ubat utk lawaskan tahi. tp sy mkn tahi ttp juga keras. Bahaya x teran tahi kuat sangat? dan apa solution korang?

11 Balas

Assalam. Saya pun sama, jadi doktor suruh buat fiber diet. Makan sayur dan buah lebih. Kurang kan carbohydrate sebab akan buat najis keras. Pegi klinik minta lactulose. Lawas kan najis. Banyak kan minum air atleast 3 liter daily. Dan jgn teran sebab bahaya doktor kata.

Mkn sunsweet tuu.. Yg purple tu.. Lps mkn buah tu.. Mnum air masak byk2.. Rse je nk berak.. Mnum air masak 2 gelas.. Pstu try berak.. Insya Allah boleh

Bahaya sis. Jangan teran sekuat hati sangat 😅 try makan banyak buah dan sayur. Kalau sy sembelit sy makan buah pisang.

Minum air masak secukupnya, makan buah dan syur pastikan pilih buah yg sesuai takut naik pulak gula nti..

Cuba minum pati buah prun @ jus buah prun. Saya minum okay, tak sembelit dah. Mak saya yang suruh minum

Minum air masak byk sis... mkn buah2.... sayur2... inshaAllah, mmg elok je nnti membuang...

makan jambu batu, mangga, buah oren. n mnum air byk2. amalkan mnum susu jg utk lawas.

Bykkan minum air.. Sy selalu 3liter sehari.. Mkn fiber.. Sayur2an buah2an..

Dr cadangkan bnyak makan buah2an.. T'utama buah prun.. minum air..

Makan betik, sayur hijau, minum air 3L