Sembelit

Hye mommies. Sy nak tnye korang ade tips x mcm mana nk rawat sembelit? Aritu doktor dh kasi sy ubat utk lawaskan tahi. tp sy mkn tahi ttp juga keras. Bahaya x teran tahi kuat sangat? dan apa solution korang?

11 Balas

Assalam. Saya pun sama, jadi doktor suruh buat fiber diet. Makan sayur dan buah lebih. Kurang kan carbohydrate sebab akan buat najis keras. Pegi klinik minta lactulose. Lawas kan najis. Banyak kan minum air atleast 3 liter daily. Dan jgn teran sebab bahaya doktor kata.