Ubat sembelit

Korang lepas bersalin ada sembelit tak ?? Aku dah seminggu sembelit dahla czer nak teran taik pun takut 😭 sakit nakmampos nk berak pun 😭 korang mkn ubat apa yang elok untuk sembelit ? Nk teran taik mcm nk teran anak huaaaaa 😭#seriusnanya #pleasehelp #ingintahu

8 Balas

Sy pn sembelit trok jgk try mcm2 xjd..da makan buah byk pn xjd jgk dulu..sy amik ubat lactul jgk tp still xjd sgt awl2. Sy pnah try enema jgk menjadi tp pedih kt lubang najis..byk2 buah, buah betik plg berkesan utk sy tp still najis xlembut sepenuhnya..sy cuba pulak phytonatal (nonaroguy) sekali dgn lactul dan byk makan betik alhamdulillah baru lawas..

kita sama sis.. mmg takut nk meneran, sis try g farmasi minta ubat cair kan najis utk bsalin czer..dia akan bg ubat sembelit..sy mkn bila perlu.. mmg mudah mbuang..walaupun sy sejenis suka mkn buah, tp digestion sy mmg lmbt..tu yg ikhtiar ambil ubat..

Sy alhamdulillah berak lawas setiap hari.. hari kedua lepas bersalin setiap hari berak sampai skrg dah hari ke 30. banyak makan buah oren. tapi lagi cepat lawas kalau minum horlick/milo pagi2

2x czer Alhamdulillah tak pernah sembelit. Mmg dpt ubat lembut najis tu tp saya tak bergantung pada ubat sgt. Banyak makan buah2 je mcm oren, pisang, buah naga. Hari2 makan smooth je buang air

3mo ago

Itula susah nk mkn sebb mil kata nnti angin lah , sakit urat lah mcm2

sy mkn phytonatal by nonaroguy sis, alhamdulillah lancar je

beli ubat ni . kat farmasi ada jual . mmg recommend by doctor .

3mo ago

dgn sy ubat ni dua kali awal tu je mnjadi lpastu x huhu skrg ni lubang punggung dah luka, klu membuang rsa mcm kena toreh2 je bwh tu huhu naseb baik luka dah lega, brpantang hari ke 38 dah tp still sakit nak mmbuang huhu nak cangkung pun xbrani lg

Banyakkan makan buah & sayur. Sunquick tu bagus.

makan oren minum susu , konfem lancar