perlu ke hospital atau x?

Hye mommies nk tanya. Sy hari ni 36w1d. Masa weeks 35 perut ade mngeras. Tp hari da masuk w36 ni mcm makin kerap + sakit perut mcm nak buang air besar dr pg rasa mcm nk buang air besar tp baru skali buang air besar + constipation.Pastu sakit pinggang mcm nk putus pinggang ni. Siang td hilang selera makan. Perlu ke sy pergi hospital? Perut pun mcm asyik mngeras je. 1st pregnancy.. X tahu nk buat mcm mana ?

15 Balas

Normal sis..sy pon dh nk 36w..Prut mmg akn sllu mngeras,pinggang rsa nk ptus,kpla bby mnekan² kt pintu rahim..Slgi x trun tanda better xpyah pgi hosp lgi..Law p nnti xde bukaan sia² je dyeorg akn sruh blik smula..sy 3rd prgnncy, mmg rs ap yg sis rsa skrg..Klau rsa skit, sy akn dduk dlu bg tenangkn prut..

5y ago

Sy pon mcm tu sid..skrg 35w2d..skt pinggang xblh bwk bincang dh..nk jln pon ssh sbb bby dk menekan kt bhgn bwh tu..bila perut mengeras n skt kt bhgn bwh tu sy ddk @ baring dlu bg lega..slgi xtrun tanda x perlu kot pegi hsptl..

Sama dengan saya skrang. Tapi saya tak nak pergi lagi selagi tak turun tanda sebab nanti sia² je. Sis perlu perhatikan gerakan baby cukup 10x, ada turun tanda @ air ketumban pecah baru pergi hospital. Kalau sakit mcm tu memang normal sebab baby otw turun tapi jalan masih belum buka

5y ago

Ermmm..elok la tu..smoga dpermudahkn..huhu

Kalau rsa skit berterusan,sis pegi klnik berdekatan .or klnik swasta.kalau pegi hos pun dok Akan soh blik kalau xde apa2 masalah.

Kalau sis rasa perlu pegi hospital.. pergi je lh.. drpda sis rasa x tenang.. saya pon hanya batuk, pergi jgk hospital.. 😅

Sis pergi hospital terus ya nanti doctor & nurse check & jaga & boleh tahu status sis

Sy masa sdg bersalin di labour room terasa nak berak rupanya baby nak keluar..

Kena tengok kekerapan mengeras. Kalu tlalu kerap kena pi

Dah nak dkt bersalin dah tue.. Better p refer hospital..

Tendangan baby cukup tak 10 kali dalam 12 jam?

Better g hsptl..nti nurse akn pantau..