sya perlukan support dan doa.

Saya Pregnant 11w , kemarin dah kluarkan balik smua mknan yg d makan ada rsa feel better. harini sblh siang mkan ja biskut2. tu pn smpai pedih uluhati. dh tk snggup nk hdap, tringin nk mkan mcm2 tpi suami jauh, sya tumpang duk dgn orgtua. sng crita, hrini cuba gagahkn dri msk spageti sbb nasi mmg tk lalu sngt. 1/3 ja dpt mkan. pgi tdur kjap bgun rsa mcm senak dada nak muntah. sya penat. penat yg trsgat2 penat. sya rsa dh tk snggup nk lalui. nk tringin mkan apa2 kdg trpksa tangguh bminggu bru dpt mkan. tmbh lgi nk jamah mknn yg sllu sya mkaan sblmni mmg dh tk snggup lh. tgok pn dh kembang tekak. sya rsa sya berseorangan. dah tk laarat sgt, cuba kwal dri tpi tksngkaa air mata asyik jtuh berjujuran. ubat kk bgi pn syaa dh tk sentuh sbb tukar pn msih mual mkin truk. sya dah give up, sya tktau mcm mna nk hdp lgi alahan ni. bhrp sgt cpt habisnya tpi tktahu bila nk hbis. dah lah anak first, LDR dgn suami. Ya Allah dh rsa mcm tkktaulah 🥲💔.

13 Balas

jgn skip ubat k..sian dkt bby kalau xckup vitamin tuk builds spnjng dia sdg build tuk jd bby yg smpurna .. kena pksa mkn ubt .mcm sy dlu pun cmtu..smua ibu hamil rmai alami ms awl kehamilan kena kuat smgt..jika tak blh mkn ubt dgn air kosong .try mkn ubt dgn jus oren ke..air pape yg puan suka..jnji mkn ubt yg kk bg... lepas tu try n error.apa yg blh tekak terima..try mkn roti ke..bubur nasi ke...mkn sup2 ke..kalau tak try n error ..kita tak tahu apa bdn blh trima..ms sy dlu last2 blh mkn bubur nasi je..jnuh g smua kedai yg ada jual bubur nasi..slalu suka makan bubur nasi dkt marrybrown..bubur nasi dia sedap....jgn rs giveup nnti bdn kita akn bg signal dkt otak jd tidak brsmgt..kena sntiasa kuat smgt demi bby... kalau rs tak smgt try voicemsj husben..mintk husben voicenote tuk bg kata2 smgt..kalau rs mcm xblh nk duduk dgn mak..pindah la duduk dgn husben stay dgn husben skali tuk memudahkn urusan nk2 ms pregnant ni kekdg prlukan husben sntiasa .. mg dpmudahkan segalanya Allahuma amiin

hye sis, harini saya dah 13weeks taw🥰saya sebulan xlalu mkn dan x dan selera. skrg 13w baru terasa morning sickness. Ni kandungan yg ke2, setahun lpas sya gugur time tu kandungan 12w.. Sebulan yg berlalu sya xda selera nak mkn. Mkn lah apa pun semua jdi x sedap dan x berselera bila tgok. kebetulan suami pulak keja luar sebulan duduk sorg² kt rumah lagi lah x jamah makanan apa² kt rumah. minum air milo dgn roti grdenia pun sekeping je mkn itu pun paksa mkn. Skrg ni dh 13w alhamdulillah baru rasa nk mkn itu pn tgk jgk mknan. kalau mee,kteow goreng basah² mmg sya xmkn bila sejak prgnt ni sbb rasa kembang tekak dan nak muntah.. rasa ada nk mual dan nk muntah tp dia xnak kuar mmg rasa 1badan x selesa.. pengalaman mengandung skrg sya dh rasa setelah 12thn sya berjuang utk 2garis.. Semoga awk kuat dan sehat utk berjuang dlm masa prgnt ni sbb masa kita panjang lgi hingga nak smpai 9bulan🥰

Sy pregnt 10 weeks. Sy pun dduk dengan mertua.. Suami pjj.. Kena jaga anak 3 org.. Alahan sama mcm sis..mkn kluar balik.. Nk mkn itu ini suami jauh.. Dduk dengan mak sendiri rasa selesa sikit, sebb mak paham boleh masakkn apa yg kita nk.. Tpi anak sekolah.. Xleh dduk lama dengan mak sndiri.. Mula rasa mcm give up.. Tpi pikir rezeki ni Allah yg bgi.. Kena kuat kn diri jgk. Moga Allah permudahkan urusan kita semua masa bersalin Nnti..

Sis tak keseorangan, saya pon sama x ada selera nak makan..cuma saya bila makan 5 minit buang air besar lepastu lapar lepastu x tau nak makn apa, sehari kerja asik membuang je rasa mcm malas nak makan tapi kesian kat baby...kita cuba gagahkan diri enjoykan diri lalui perjalanan menjadi ibu...besar pahalanya sabar ye sis..cari je mknn yg rasa boleh dimakan macm saya hanya telor dan nasi yg pnting makan

Kamu bukan seorang, Banyaknye mummy muntah, pening….saya minum milo, Maggie (doctor suggest minum susu) Sebab Ini yg buat saya ada berselera je. Doctor kata janji survive dulu. Bole makan apa makan la. Air pun saya tak berapa minum, dr kata bole minum air yeos campur air. Saya minum honey jugak. Nak taste manis sikit. Tapi jangan lebih tau Nanti diabetes pula.

Cuba awak tukar mood suasana.. awak balik rumah family awak ke.. sbb saya kalau balik rumah family saya.. terus saya kurang alahan.. rasa mcm ada tenaga.. tapi kalau saya dduk rumah sendiri.. alahan saya teruk sgt.. terus melepek x bangun.. rse nak muntah sentiasa.. dgn pening kepala Nye.. kadang tu sampai nangis minta tolong dgn suami.. saya pun anak first..

Tak mummy, saya pun sama macam awak. Sampai suami saya muntah bersama saya Sebab dia geli nampak saya muntah. Bersabar la, Nanti minggu 14 ada elok dah. Nak makan apa makan je, janji survive dulu. Kalau bole tidur tidur la. Makan apa yg jadi muntah tu, stop. Macam saya, saya tak bole dengan ikan, supplement supplement. Saya genti semua ambil je folic acid.

sama kita sis...start makin teruk alahan w8 smpi w12....dah la pjj stay sorang je...dapur mmg x masuk. sehari saye akan mkn berat sekali je..tu pun asal makan sbb nk telan vitamin....pastu petang ke malam mmg bertahan dgn gula2 masam, cereal, biskut, susu atau jus etc....mmg x larat betul rasa ...lega suami faham & bnyk bg kata semangat....

Hi sis. Sy 8w pregnant and lagi teruk dr sis. Heartburn sy menjadi2 sakitnya dr tgahri sampai ke malam. Mlm2 saya tak boleh tido. Sy dh jaga makan, ubat pun dh mkn tapi masih sama . Sy xtahan smpai ajak suami pergi gugur. Lepastu sy istighfar dan anggap skrg sy seksa , mungkik bersalin nnt Allah mudahkan . Hari2 sy nangis tau sis .

sama sis. Sy 12w. give up sgt2 dgn diri. asyik letih lapar.. tapi nk mkn xblh sbb kalau makan kluar balik. xtahan sgt. hri2 pening kepala sakit kepala. rasa nk suami dgn kita 24jam je. tp xmmpu sbb suami kerja 12jam. mlm Bru dia ada kt rmh. rasa siksa sgt2.. dh sbr tp mcm tu la kdg2 nk juga mengeluh.