DARI OBIMIN KE ZINCOFER

hye mmy , bfore ni mkan obimin tpi hari2 akan muntah. tpi bknlah muntah lepas mkan ubat. cuma smnjk mkan obimin alahan jadi teruk sangat2. dan tiap2 hari akan muntah... especially lepas makan. mual, dan pening mmg teruk smpai mkan pn dari 3 kali sehari jadi 1kali sehari. berat pn dah trun sekilo lebih. tadi pgi klinik, nurse tukar ke zincofer. farmasi cuma bgitahu ambil sblm mkan. sya strggle jaga mindset hrp yg ni ok. boleh bagi tips tk cara mkan ubat ni? esok sya start makan. #SeriusTanya #firstmom #ingintahu #bantusharing

10 Balas

Try maltofer sis, saya try zincofer mmng outt, muntahhh 45 minit je bertahan dalam perut, ttbe rasa berair mulut lepastu muntahh , dua hari try, fail zincofer, lepas kawan suggestkan try maltofer, ya Allahhh sedapp rasa coklat hahah chewable pulak tuu dan paling penting hb cantik, tak pernah hb lebih 12 selalu 11 n bawah dari tuu Alhamdulillah 12 lebih saya try jugak dengan satu sudu sunquick masa try zincofer tu, cuba sejam sebelum sarapan, fail jugak, next day try before tidur lepaa makan dngn stu sudu sunquick, air asam jawa fail jugak, last2 try maltofer, Alhamdulillah serasi cuma ada KK mmng tak ada ubat tu beli lh kat farmasi sendiri ada kk yg ada ubat tu kita request je Try lah sis ;)

kalau zincofer ni biasanya kena tgk keserasian. minum dengan air lemon atau sunquick kosong tanpa gula. kalau muntah, esoknya cuba pula telan selepas 2 jam makan. kalau masih juga muntah, esoknya telan pula malam sebelum tido. lepas telan ubat tu terus baring pejam mata tido jangan main fon jangan buat benda lain. kalau tetap juga muntah, sis boleh inform nurse yg attend sis dan minta tukar ubat

Macam saya mula2 on zincofer tp selalu makan mesti efek pening meloya. Then sy ubah waktu makan makan sebelum tidur.. baru boleh sebati. Tapi lama2 hb tak naik jugak, now sy sendiri tukar ke iberet. Alhamdulillah makan waktu malam sblm tidur jugak tp tiada side effect.. cuma sembelit tu biasala mana2 ubat tambah darah semua efek sembelit..

sy mula iberet muntah tukar maltofer awal okey bila masuk kotak baru muntah sekarang dapat zincofer pun muntah jugak. next appoiment baru nak bgtau dokter mintak tukar ubat atau guna kaedah lain selain dari ubat

Zincofer mnum ngn air sunquick sis. Set kat minda dan jgn pkir ubat tu x sedp. Lps telan tu trus tdo. Saya ambik malam. Kalau ambik siang mmg akan nk muntah.

saya okay dengan zincofer.. hb cantik 12 keatas . selalu sebelum tido saya akan ambik zincofer.. kalau malam ada makan gap lah sejam dua..

Kalau tak boleh tolerate zincofer beritahu nurse/Dr. Nanti dorang tukar ubat lain pula. Macam saya akhirnya dapat Iberet, tak muntah dah.

2w ago

selalu klinik tak marah pun, kita yang kena try n error banyak sangat ubat tambah darah obimin, iberet, maltofer, zincofer

Saya makan zincofer dengan minum air sunquick tanpa gula @ pati delima sebelum tidur. Kena tunggu 2 jam selepas makan.

Mkn ubat dgn minum air limau / lemon sis . In shaa ALLAH tak muntah tp ikut keserasian jgk