Omaigoddd.. i cant breath🤮

Sya ada masalah berkaitan dgn ubat tmbah darh hb.. iaitu acid folic, (iron tab) yg kkm bekalkan. memang xbole nak telan😖🤢.. sdh cuba ubat iberet & obimin.. pun sma.. tiap kali telan, mesti sejam kmudian, sya akn muntah.. wlaupun sya mnum ubat tu dgn air perahan buah lemon🤮Ya tuhan.. bacaan hb sdh mula turun ke 10.1..help me. suggest utk mnum ubat tmbh drah hb, tanpa ada rsa nak muntah mual.. pening. #Momlowhb🤒

28 Balas

Sis boleh makan sayur-ii hijau tp makan dgn daging/ayam tau. Kalau makan sayur hijau tnpa daging/ayam, zat susah nak serap. Elakkan ambik cafein (kopi/teh/coklat). Jarakkan pengambilan makanan dgn kalsium (susu) dlm 4 jam. Insyaa Allah hb sis akan naik. Sy pun tak tahan telan iron tab. Jadi sy usaha dgn amalkan pemakanan yg mcm ni. Kalau sis jenis makan organ-ii haiwan ternakan, boleh makan hati lembu/ayam. Kerang pun boleh tp make sure masak betul-ii ☺️

cuba ambik additional supplement vit c. sy haritu 33w hb drop dri 11 drop 10. sy makan extra vit c. yg 550mg punya. sometimes bukan ubat tk sesuai, tpi bdan tk ckup vit c untuk carry nutrisi ubat ke darah. alhamdulillah next bacaan 13.9. satu lgi, makan ubat berteman makanan lain yg ringan2. mcm kitkat ke, coklat ke atau air manis mcm sunquick select jambu batu. yg tu elok naikkan hb. bancuh kosong je jgn tmbah gula dh. tpi tk rekemen laa kalau ade gdm.

makan ubat tu sebelum tidur sis . tapi sebelum tidur sis makan dulu jangan bg perut kosong , then selang 1/2jam sis makan ubat tu beserta air fresh oren . inshaAllah boleh . sbb sy ada masalah yg sama dgn sis then sy ada baca dri orang2 yg comment dia cakap mcm ni . sy try then mmg berhasil . takda muntah . esok nya makan bertambah sbb dah ada selera makan

Saya makan maltofer rasa coklat . Sebiji sebelum tidur . 2 jam selepas makan . Sekarang kandungan dah 31 minggu. Sebelum nie makan obimin . Tapi saya xmasuk . Sakit kepala x bole bawa bincang . Sebelum nak check up kk . 2 hari tu try makan jambu batu .

kalau pil2 semua takleh telan.. sis ikhtiar dari segi pemakanan pulak.., minum jus jambu batu.. makan jambu batu fresh.. kalau dgn saya okey.. makan hati lembu, bayam merah tu.. buat sayur bening.. sedap..

Sy dari awal pregnant sampai 21 minggu ni memang tak makan ubat yg kk bagi tu. Sebab memang akan muntah lepas makan ubat2 tu 🤣 so sy skang mkn maltofer je beli kat farmasi. Pastu amalkn kurma ajwa

3y ago

Pregnancy journey memang akan sentiasa rasa pedih ulu hati. Sbb rahim nak mengembang. Bukan sebab kurma sis

Sy pun mcm tu juga tpi sy lain sy xleh mkn asal mkn mesti rasa sakit perut last last doc suruh mkn sblm tidur alhamdulillah dh ok. Selain tu sy makan jambu batu ,daging syur2an hijau

insyallah bole sis..masa makan tu cuba sis divert fikiran sis ke baby..& bole mkn dgn air fresh oren. insyallah mommy cuba kuat ya, 🤗 Semoga dipermudahkan segala urusan sis..😍

boleh cuba sangobion, alhamdulillah ok jugak sebab dia dalam kapsul jadi bila kapsul kena lidah pun x rasa apa2..Nurse sarankan mkn selepas bangun dri tidur waktu pagi .

saya awal prgnent hb boderline , alhamdulilah lepas minum jus mamariam dari 10.6 naik 12.0 skrng dha 35w tk prlu mkn ubt dah . jangan skip krangkn cfein .