makan ubat

Hye . .masa hamil nie kita bole ker makan ubat" yang doktor bgi tak memudarat kat baby kita ker ? sbb ada sebhgian org tak galakkan makan ubat dan sebhgian org cakap perlu mkn ubat dari doktor

12 Balas

Pentingnya bila sakit, pergi klinik jumpa doktor, please mention yg anda pregnant or sedang breastfeeding baby. Doktor akan bagi ubat yg tak harm mommy and baby..also tak effect breastfeeding. Sepupu saya kena flu, dia pi bantai ubat flu yg effect mengantuk tu (ubat tu stock dari sebelum dia pregnant)..lepas dia bangun tido, baby dia tak bergerak berjam-jam. Pi hospital kena tahan. Doktor cakap baby ikut tidur sebab effect ubat flu 😅

5y ago

Adoii.. Ni menyeramkan dalam masa yg sama kelakar pun ada 😂nasib baik baby takde apa apa.

Ubat yg doktor bagi awk kena makan cm folid acid pntg untuj perkmbangan bayi.. klu xcukup perkembangan bayi blh terbantut.. sy mkn dua jenis ubat je sepanjang pregnant obimin ngan kalsium.. klu blh minum susu mngandung lg ok.. jgn dengar ckp2 org if anak sakit kita yg tanggung bukan depa

Kalau demam @ sakit, masa jumpa doktor tu bagitahu sekali yang kita pregnant. Nanti doktor akan bagi ubat yang tak memudaratkan baby. Kalau tak bagitahu, doktor tak tahu nanti, doktor bagi ubat biasa pulak. Nanti apa apa susah pulak takut mudaratkan baby

Ubat means vitamin utk ibu mengandung... Mmg bagus makan... Tapi kalau tak boleh nak telan, ada vitamins lain blh ganti.. Yg penting makan...

Jgn la dok dgr ckp2 org je. Dgr la ckp doktor. Doktor sentiasa nak yg terbaik je utk patient dia. Diorg bg bukan sja2. 🤦🏻‍♀️

Saya makan juga walaupun ada ter'skip' sebab selalu muntah2.. Sebab fikirkan pembentukkn janin..Dan harapnya semuanya baik2..

Blh mkn ubat, tapi kena pastikan ubat yg doktor bagitu selamat dimakan utk waktu mengandung. Blh check dgn doktor.

Sis..org yg ckp tu bkn dktor kan..so kita dengar ckp dktor la sbb kalau jd apa2 pn still kita rujuk doktor kn..

Boleh ja sis makan , lgpn doktor bg kn . Takkan doktor saja2 nak bg kalau takda sbb .

Dgr kata doktor la....org yg ckp tu klu dia jadi apa2..dia jmpa doktor jgk...