muntah makan zincofer

Hrni first day sy makan zincofer..tp sy muntah balik..kenapa jd begini..sedihnya sy..sblm ni mkn obimin xde la jd mcmni..

14 Balas

Mmg klinik kk akan bagi vitamin zincofer tu.. Sy pon muntah jgk.. So kne beli sndri la vitamin lain.. Nurse bgthu sy maltofer elok sgt dbnding dgn obimin x prlu mkn vitamin lain dh ckup yg tu.. Tpi hb sy still rendah x naik2 byk bulan jgk.. Last2 sy tukar ke obimin plus n jus mamariam Alhamdulillah trus naik cantik smpai skrg.. Tpi obimin pon sy kne mkn sblm tido.. Sbb sy akn muntah jgk klu x kne hati😅 sbb dia punya bau mcm zincofer..

5y ago

Xpe.. Sis try n error gitu..demi ank kita kne ikhtiar mana satu sesuai dgn kita.. Bila hb low tu tndanya baby kita x dpt zat yg ckup dr kita.nak elak prkembangn baby trbantut. So sis kne btul2 cri vitamin yg boleh naik kn hb sis..

Saya kjew ngn dr kat kementerian kesihatn..dia ada suggest klu x ok ngn zincofer boleh tukar ngn obimin plus...obimin plus ada jual kat luar...mungkin bdan kita x sesuai ngm vitamin tu...saya pun ada maslah mcm sis...cuti ni bru nak cari..dh 11 week saya dh stop 2 hari mkn zincofer allhamdullilah rasa loya tu kadang2 ja...

Saya pun nurse bekalkan pil zincofer juga. 2 hari saya telan dua2 hari saya muntah. Husband suh pi kkia cuba minta tukar pil. Alhamdulillah nurse yg handle saya sgt baik hati. Ditukarkan saya dgn pil obimin semula. Pil zincofer saya pulangkan balik kt klinik. Cuba la minta tukar semula pil tu kt kkia.

5y ago

Nurse tukar kan pil obimin. Nurse ada cakap zincofer tu dos dia tinggi. Mungkin kita ni x sesuai.

Kdg before tido pun rse nk muntah..sbb sye everytime mkn after that mesti nk muntah..sometime mmg sye muntah..try mkn zincofer lps mkn dlm 1 2 jam or stgh jam..

Zincofer mmg effect dy pening n muntah sis.. Ssetgh org y xsesuai mmg cmtu.. Sme mcm sy.. Sy xblh mkn zincofer.. Sy tukar ke obimin..

Same. Zincofer rase hanyit kalau sendawa. Sy tuka obimin sbb nurse nak pesan awal2 kalau x lalu mkn zincofer kene beli obimin..

Sye dlu pun cmtu..tp lepastu sye makan ubt tu sebelum tidur. N minum ngan jus oren.. terus tidur.. baru okay..

Jarak Kan mkn zincofer sejam or due jam slps mkn. Sy pon rase nak muntah, mungkin sbb rase die ta best sgt😅

Klu mommy sesuai dgn obimin, consume obimin pn xpe rseny...boleh tny nurse yg checkup mommy 6t...🙂🙂

Ubat tak serasi tu. Cakap dengan nurse, nanti nurse tukar balik obimin

5y ago

Makan je obimin dulu. Lepss tu banyakkan makan sayur hijau, daging, hati ayam untuk naikkan hb