Puasa tapi muntah

Hrini cuba puasa, mmg tahan smpai berbuka walaupun mcm roti canai rasa.. tp lepas je berbuka terus muntah hbs.. ptut ke esok puasa lagi? 🥺

6 Balas

Sama macam saya.. Berbuka baru 2 3 suap roti.. Lepastu terus muntah.. Esok tu tk larat nk puasa.. Tak sempat pukul 9 pagi lagi saya dah buka sebab tiba2 rasa pedih ulu hati. Harini hari ketiga puasa alhamdulillah berjaya puasa tapi tulah.. Baru makan 1 potong buah terus muntah.. Rasanya mcm esok pun ponteng juga ni.. Fuh jadi penat sgt lepas muntah.. Nak makan balik mmg amik masa lah..

2y ago

Semoga dipermudahkan insha Allah aamiin

Alhamdulillah selesai puasa sehari. tahniah. Tengok juga apa yg awak makan apa, cara kunyah makanan. makan dgn kuantiti sedikit dulu.. kurma dan air kosong dulu. lps tu solat maghrib, lps tu makan menu utama ikut diet suku2 separuh. kurangkan makan manis2 , pedas, kuih muih , lemak2 semua tu.

2y ago

Baiklah, in shaa Allah. Terima kasih atas nasihat awk🥰

Hi, kalau boleh masa berbuka tu jangan terus makan dalam kuantiti yang banyak. Buka dengan kurma sebiji & air suam dulu. Kalau rasa dah kenyang sikit boleh solat maghrib dulu. Lepastu baru sambung makan sikit sikit.

kalau esok rasa badan boleh tahan lg, teruskan. kalau pertengahan rasa tak mampu sampai muntah, berbuka. jgn lupa utk ganti & byr fidyah. wajib utk cuba puasa dulu. kalau mudarat takde masalah nak berbuka

2y ago

Terima kasih atas nasihat awk🥰

Awak lepas ni, berbuka dgn makanan yang cukup zat, dan sahur pun sama. Kurangkan mkanan yang berminyak. Insyallah perut awak okey. Sahur kalau boleh minum susu🥰

saya ingin bertanya, normal ke perut kramp yang terlampau sakit mcm nak period masa kehamilan 6 minggu?

2y ago

nirmal klu cram mcm nk period tu... bnykkan rehat. klu terlampau sakit better jumpa doktor