Puasa / baby ok ke kalau kita ok

Hai korang,sy pregnant 15w.baru tinggal puasa 2hari .sepanjang berpuasa ni rasa ok,sbb sy makan btul2 ckup semasa berbuka puasa dan sahur. Tapi tinggal dua hari tu sbb muntah,trus berbuka puasa sbb risau bby . Tapi skrg ni sy risau la,ok ke baby sy ye?ada yg mcm sy tak?apa korang buat utk pastikan ok?pg scan ke? 1stbabyni #puasa

10 Balas

Jika ragu2 pergi scan. Saya 18wks 1 day arini tadi ada check up dan kene buat bsp semalam, sy gdm on diet. Then ada result bsp sy sebelum bebuka rendah sgt, 2.7 doktor kata if macam ni u better buka puasa, jgn puasa tapi sy puasa dan bebuka sebab lgi 1/2 jam jekan.. oleh kerana nakkan kepastian sy p scan dekat swasta sbb kd tade scanner. Alhamdulillah doktor kata bby ok normal. Cuma dia kata if gula turun sgt buka puasa, then monitor if ada bleeding, or keluar cecair or rasa contraction kene berbuka dan p hospital . Saya harap dpt puasa penuh.. selalu cakap dgn bby dari dulu 13tahun lepas mami nak sgt puasa penuh.. bby kene kuat tau.. kite sama2 puasa penuh ni..

1y ago

Aaminnn.. harap kite dan baby kuat

saya dah 16wk alhamdulillah setakat ni masih puasa penuh..awal2 puasa saya ada was2 n overthinking macam puan jugak. so saya pegi buat detail scan. alhamdulillah baby sihat. jadi saya teruskan berpuasa. cuma baru2 ni saya travel n bukak puasa lewat sikit. so malam tu perut saya kembung sgt n sakit. esok tu pegi klinik Dr bg ubat angin specific untuk pregnant. so skrg saya makan ubat angin untuk elakkan tak selesa perut. tapi kalau puan rasa tak sihat better tak yah puasa. utamakan kesihatan baby. macam saya alhamdulillah setakat ni puasa okey yg penting makan awal n makan cukup🥹🥹 semoga baby2 kita semua sihat sentiasa 💕

Saya pon awal2 puasa overthinking mcm2. Sbb sllu baca mcm2 cerita orang Haha tapi mujur mak dgn mak mertua saya sllu bagi semangat. Diorang dulu anak 5 okay je puasa penuh semua anak hihi. Tok dia siap cakap ngn baby, baby,kita orang beriman kan, kita kuat kann. Tapi kunci nya selagi kita sihat insha Allah kita berserah dan doaa je lahh. Jaga pemakanan and vitamin jgn tinggal. Insha Allah besar ganjaran Allah. 💪🏼 Melainkan kita sendiri mmg dah muntah x sihat, mmg kena berbuka laa

Sama saya pun nak 16w, memang risau dan asyik fikir baby okay ke tak bila kita puasa. Setakat ni Alhamdulillah saya puasa penuh cuma mmg risau sbb selalu juga pening waktu dh petang. Pernah sekali scan tapi waktu pagi, baby aktif sangat dr kata. Alhamdulillah. In sha Allah okay. Kita doakan baby kita selalu oki 🫶🏻. Cuma dr pesan klau x larat jangan paksa ja.

1y ago

Alhmdlillah..mudah mudahan mcm tu lah..ssh hati kdg2 tu wlaupun kte ok je🤧🤭..harini nk pg scan,in shaa Allah..

sy stiap hari bngun puasa tapi xprnah brjaya puasa penuh😅... pernah 1 hari tu sy puasa hingga kul 1 wlau sy dh start rsa pedih2 perut dan rsa trlmpau lpar... rsa baby kurang gerak.. trus brbuka.. suami marah sebb duk tahan wlau bdan dh xkuat... skrng sy dh xpuasa sebb bimbang baby.. berat sy turun..

1y ago

terima kasih ats doannya.. semoga brbalik doannya kpda awak dan baby.. tu laaa.. tmbah2 duk menanti hari dah skrng nie😊

sy 18w ..dh 6 hri tinggal..sbb hri tu keluar darah,terus pergi klinik swasta scan tngk keadaan bby ok ke x,doktor ckp bby kurang gerak mcm lapar ...doktor ckp xdigalak kan sngt berpuasa takut bby lapar..balik terus buka puasa..tpi sy puasa jgk jarang2

1y ago

Yee sis..semoga Allah permudahkan segala urusan kita semua..amin

Ok je.. kalau mama ok insyaAllah baby pun ok dalam perut. Sy scan setiap 2 minggu. Dah 2nd trimester ni baby dah semakin kuat sbb dia dah ada sistem badan sendiri. Jd jgn risau sangat selagi awk pun okay

1y ago

Iya. Sy dah 3x pregnant. Pregnant kali pertama kandungan sy bermasalah tp sy puasa penuh sbb sy mampu waktu tu dan tidak tahu kandungan bermasalah. Alhamdulillah baby tetap survive sampai due sy bersalin walaupun sy berpuasa waktu kandungan sdg bermasalah. Pregnant kedua dan ketiga juga sy macam awk, mampu berpuasa tp asyik risau. Lepas dah scan baby ke-2 dan ke-3 ok je walaupun sy puasa, sy buat kesimpulan tak pelru terlalu risau. Kita cuma kena yakin pada Allah dan jaga diri. Ciptaan Allah itu sangat hebat. InsyaAllah jika kita ok, baby didalam perut juga ok. Yg penting awk kena ikut kemampuan diri ya. Aaminn.. semoga doa itu berbalik pd awk juga

Saya 18 weeks. Saya puasa tinggal 2 hari ja, semalam ada check up kat KK dr tak sarankan puasa sebab hb saya drop and berat badan tak naik.

1y ago

yeke awk..tu la kan,kita rasa ok..tp lps check,baru tau keadaan kan..sy doakan awk baik2 je lps ni🤲❤️❤️❤️

saya puasa tapi berat badan turun....doktor saran tak payah puasa...

1y ago

yeke..oooo,tp sy puasa ok2 je..tapi tu lah baru 15w kan,tk pasti bby mcm mna kalau tk buat scan,kalau baby dh mula rasa pergerakan,senang la pantau kan..

sy scan je dkt klinik untuk tahu keadaan baby. puas hati

1y ago

orait awk..in shaa Allah hrini nak pg scan..hrp2 baik2 je🤲🥰