Baby

How to teach 3months old baby using bottle with EBM. Had tried for a week but he still refuse the bottle.

8 Balas

anak ke 2 sy dri kecik ajar susu badan . masa dia 3bulan pon tak nak minum guna botol walau pon susu perahan . saya pernah guna 1cara . puting botol tu mesti kena jenis besar macam bentok payudara . saya guna jenis puting botol event . saya tekap kan kat payudara saya seolah dia susu badan padahl kita nak melatih dia cube puting botol pula 😂 . sekrg dia dh besar sethun dh . minum botol puting apa pon dah xkesah dh dia janji ada susu . puting kosong mmg xnk smpai skrg .

I experienced this. Dah 3 bulan baru nak ajar botol memang susah. Baby refused sbb dah kenal nipple kita. Try bottle avent, dia taknak. Last2 try botol mam dia terus minum. Sbb botol mam tu sama mcm nipple kita. Kena struggle sikit la, good luck 😉

Kadang baby bila dia tahu mak dia ada dia memang automatik tak nak hisap botol . Macam my baby . Bila saya pergi kelas dia tinggal dengan mertua , elok je menyusu botol . Bila saya ada kat rumah dia tak nak menyusu botol .

baby has learnt to recognized that mommy has milk. to have mommy with me is to latch. try to ask for help from your husband or anyone else to feed him using bottle

Hi! You can use these tips. Might be helpful for you: https://my.theasianparent.com/bayi-enggan-minum-susu-dari-botol-susu

Sis try pigeon wide neck bottle 😀

Try different bottles.

Try different brand.