Nak tanya sikit..kalau makan folic acid 500mg tu boleh kan? Sbb minimum 400mg kan

Hovid Folic Acid 500 mg

Nak tanya sikit..kalau makan folic acid 500mg tu boleh kan? Sbb minimum 400mg kan
15 Balas

Minimum adalah 400 mcg (0.4mg) sehari. Tapi biasanya doktor akan bagi 5mg sebiji sehari. 5mg adalah untuk high risk, tapi tak de masalah makan yang you tunjuk.

Sy mkn yg ni 3 bln sebelum nikah sampai la sy mengandung.lepas bukak buku pink sy tanya doc perlu ke mkn ni lg doc cadangkan mkn ubat yg klinik bekal kan saja.

itu bukan 500mg kak tu 5mg.. kalau kita dh start pregnant mostly doctor akan bg yg 5mg.. untuk yg merancang nk ada anak boleh mkn yg dos minimum 0.4mg

Dr bg sy mkn yg ini ..better cik cek dgn Dr dose yg sesuai tok cik .. sepatutnya ok shja 5mg ni..

Saya mmg makan yg 5mg atas nasihat doc... sejak awal Trimester sehingg sekarang dh 30week 1dat

2y ago

hehehe. so mmg ada 2 jenis ubat la doc suruh mkn ek? ok2. apa2 pon kna ikot nasihat doc. setiap ibu² dia lain kn

Untuk awal kehamilan boleh ambik satu bijik sehari 👍🏻

boleh mkn..saya pun makan yang nih sebiji sekali sehari..

4mg untuk sblm pregnant, 5mg untuk time pregnant

boleh. mkn sekali sehari

saya pun makan yang ni