tumpang tanya! ?

hii, saya nak tanya saya dah buat pregnancy test 3 hari lepas n its positive. tapi tetiba harini saya dtg period, saya tak pergi clinic lagi sebab husband saya kerja luar daerah. anyone pernah alami macam ni tak?

21 Balas

Lebih baik puan consult doc.. Sy pernah alaminya masa pregnant anak pertama.. Dh pregnant 3 bulan, tp masih keluar darah mcm period.. Doc kata, kalau upt resultnya dou le line, inshaAllah, confirm pregnant.. Tp x tau kenapa bleeding.. So doc refer case sy pd pakar o&g.. Doc kata, sy berisiko utk misscarriage.. Tp bila scan, semuanya normal.. Doc beri ubat kuatkan rahim.. Alhamdulillah, ada rezeki sy, baby selamat keluar genap 39w.. Puan segera ye jumpa doc.. Sy doakan puan dan baby sihat dan selamat, dipermudahkan segala urusan..

5y ago

Alhamdulillah, heartbeat mmg ada dan ok tiap kali scan.. Yg bab saiz kandungan tu pun ok.. Actually, awal2 doc dan nurse pun susah nk estimate due sy masa tu, sbb sy ada masalah irregular period.. Even pregnant pun sy x sedar, sbb case ni la.. (Bleeding yg sy sangkakan period, tp rupa2nya dh pregnant 3 bulan masa tu...) Jd doc kata, dia akan lihat perkembangan dan tumbesaran janin utk tentukan anggaran usia kandungan.. Tiap kali scan, alhamdulillah, tumbesaran pun ok.. Due awal bulan 4, tp mid mac dh deliver

Saya pernah mcm ni. Mula2 excited tp bila tiba2 period tu rasa down trus. Masa tu bulan 3. Tup tup next month tu period x dtg tp malas nk check sbb tkut hampa lg even second baby then bln 5 pun x dtg period jgk Bru Saya check. Bila check dkt klinik dah 2 bln lebih. 😊

sy dlu mcm sis jgk.. tetibe period tapi sakit perut mcm senggugut but lg sakit.. then pergi hosp cek & early pregnancy miscarriage..dia turun sniri xkne cuci.. tu pun lps sy tny spupu pakar o&g dia takut ectopic pregnancy bahaya. better g jmp dokter sis.

Sy penah alami, upt +ve tp bile gi klinik swasta doc cakap takda apa. After 2weeks tumpah darah terus pegi emergency, doc cakap kandungan makin mengecil and nmpk kearah keguguran. Esok tu mmg betul gugur, keluar sendiri takyah cuci☺️

Sy prnh bleeding lpas check upt. Rupenye sometimes bila ovum nk lekat dkt dinding ovari tu dia boleh bleeding. Better check doctor. To be really sure

Baik jumpa doktor sis.. Sy pon jadi bleeding jugak.. Lepas tu tumpah darah banyk.. Esoknya, sy dah complete miscarriage.. Better Pergi check doktor..

Lebih baik pergi cek ..sy pernah alami dulu.... Bila jdi mcm tu.jumpa.dok...tp drah say smkin lama smkin bnyk...n.lastly sy keguguran....

Kalau darah jenis fresh blood pastu makin lama makin banyak, pastu ada ketulan2 sekali, jumpa doktor.. takut tu tnda keguguran..

Better g check ya, sbb ad juga kes preg tp period still jalan. Tapi risau juga darah turun tu better comfirm dgn doc...

kalau dah double line rasanya tu bukan period . awak kene refer dokter