PERIOD TAPI MENGANDUNG?

Hi ada sesiapa yang pernah macam saya, DPO 9 check OPK terang positive sampai DPO 14 (DPO 14 saya keluar darah banyak macam period) tapi OPK positive lagi sampai la harini hari ke 3 period tapi darah sikit Je keluar kiranya hari ni DPO 16 (OPK still positive n buat UPT pula naik samar) ada ke period boleh buat OPK n UPT positive atau saya ni mengandung?😄 #ingintahu #pleasehelp Saja nak tanya pengalaman orang or ada yg tahu kenapa, pergi tanya doktor mesti akan buat nanti😂

PERIOD TAPI MENGANDUNG?
15 Balas

better pi scan, sbb sy mcm ni. bila scan dah 20 weeks. tak ada morning sickness atau apa2. scan doc ckp placenta mcm ke bawah sikit tu bleeding..kena hati2 kalau bleeding byk boleh mengancam nyawa. itu doc yg scan bgtau. sy keluar darah sikit, dlm 3 hari mcm tu..tp selang 2 minggu keluar lg, selama 3x berturut mcm tu. tu yang tak tau pregnant. biasa period pn drh x byk keluar.

Kalau ikut hukum fiqh, mmg ada prmpuan(kes yg jarang berlaku) yg keluar darah haidh ketika mengandung. Maka hukum dia sama sprti kita keluar darah haidh, Haram buat solat, puasa etc. dan selepas darah hilang, wajib mandi wajib untuk melaksanakan solat dan ibadah2 yg perlu suci yg lain.

pengalaman saya... sya dua bulan lewat dtg period. then cek upt 2 line...pagi tu. tpi nk tghri keluar period, terus gi klinik swasta cek /scan.. mmg dah ada kantung so anggaran 2 minggu hamil.. doktor bagi ubat untuk kuatkan rahim dlm masa 2 minggu.. alhamdulillah sekarang dah masuk 26 minggu.

saya pula.. last period bulan 8,2bulan dh tk period test opk tk. kira wktu test semua positif upt samar2 3hari dh opk positif ,ada rsa kramp2 n pedih puting bila sentuh

Ada je yg hamil dan darah keluar mcm haid. Kes rare. Sbb tak tahu darah apa tu. So, better jumpa doktor segera utk pemeriksaan.

Upt positif tapi bleeding ada banyak sebab sis. Antaranya chemical pregnancy, ancaman keguguran, atau etopic. Better sis terus gi klinik atau hospital.

Sy dl pernah period tp prgnant.. darah mcm biasa kuar.. tp bila cek double line je darah trus stop 😅

6mo ago

aamiin..tq sis..tc 🥰

kalau btul pregnant tapi period xpa. cuma risau yg trun tu darah lain. p cek yaa bila dh double line tu

Sis g klinik minta scan dari bawah.. biasa boleh tahu kantung dalam rahim atau luar rahim

Mmg ada kes mcm ni yg sy pernah dgr. Tp better consult dgn doktor dia lebih tahu 😊