Apa pantang selepas bersalin

Hii, nak tnya korang apa pantang selepas brsalin mngikut apa yg parents or org² tua ckp...?? Bulan pkp ni tak dpt bhubung dgn mak kat kg sbb sna tak de line .. nak plng jauh.. so anak first trpksa laa brpantang sorang²..

2 Balas

pantang means waktu rehat utk pulihkan badan. bila sebut pulihkan badan maknanya kena jaga kesihatan yg betul, pemakanan yg betul. mcm mna pemakanan yg betul? rujuk piramid makanan yg dikeluarkan KKM. bab stokin tu,if beranak normal no need stokin pun kcuali tempat awk ty ada iklim musim sejuk or tido dlm aircond suhu 16° 🤭🤭 if beranak czer kena cari stokin TED memng khas utk lepas operation. boleh cari dkat farmasi or beli online je, fungsinya utk elak darah beku. bukan utk takmau bg angin masuk. kena tau, manusia tak serap angin melalui kulit tapi melalui pemakanan. 1 lg tak perlu jamu or sumber mkanan yg panas2 cth mcm halia , halba2 apa semua tu terutama bila baby kena kuning. lain2 tu, byk mnum air supaya bleh produce susu dgn baik dan elak kena sembelit. tak perlu ikut pantang yg hardcore sampai sekat habis healthy lifestyle, healthy food.