Tolong ada sesiapa yang pernah mengalami situasi ni?

hii assalamualaikum. haid saya yg terakhir semasa 03/04/2022, dan anggaran haid seterus nya adalah 03/05/2022 kn? tapi kemarin saya tergerak hati nak cek pregnancy test & test tu bole nampak 2 line, tapi 1 line tu pudar sangat. hari ni sya try lgi test guna jenama clear blue & mnunjukkan "pregnant" tlong sesiapa yg perna bgini, ada ka sya confirm mengandung? sebab saya belum terleway haid.

Tolong ada sesiapa yang pernah mengalami situasi ni?
17 Balas

Hi sis.. sy pun memula menngandung sama sebiji mcm sis juga. Ya betul sis mengandung. Tapi kandungan masih baru lagi. Boleh tunggu dalam 6-7 minggu untuk scan baby ya. Selain tu, minum susu 2X sehari. Susu tepung biasa contohnya: Fernleaf, everyday ni suggestion doktor. Susu mengandung tak digalakkan sebab risiko bayi dalam kandungan akan besar dan kemungkinan ibu akan kencing manis sangkut GDM. Makan makanan berkhasiat. Jangan mkan pedas, tajam, masam dan berminyak. 1st trimester, ibu mengandung sangatlah mudah kena gastrik. Selain tu boleh buatkan perut tak selesa dan memulas dan cirit-birit. Cirit birit x elok ya boleh menyebabkan ibu dihidrasi n boleh membahayakan baby n boleh keguguran. Selain tu,, Asid folik jangan pernah tinggal ya. Asid folik untuk bantu tumbesaran baby dan elakkan kecacatan pada baby. Nanti dah 8 minggu dah boleh buka buku pink. Kalau mcm sy sendiri KK tempat sy terima buka buku awal. Sy sendiri kes sama mcm awk. Cek kt KK 4 minggu terus buka buku pink. Alhamdulillah.. dah 5 bulan skrg.

Sya pun mcm ni jugak, sya lagi lah awal detect sbb cycle period sya 24days je. Last period 11/4, anggaran haid seterusnya 5/5, masa tu 3/5 sya rasa nak pitam walaupun baru habis makan. Tergerak hati nak check next day which is 2 hari lagi nak period tengok2 naik 2line samar. Mcm tak percaya check lagi pakai clear blue digital pun cakap pregnant 1-2w. Check lagi 2 hari lepas tu pekat dah double line. Sekarang dah late period 5days. Period sya mmg regular every month tak pernah late. So sya yakin sya pregnant cuma belum ke klinik lagi. Hari sabtu ni baru ke klinik nak check. Semoga kita sama2 ada rezeki tahun ni sis. Jaga diri baik2 tau 🙏🏻🥰

Lebih kurang macam saya laaa.. Kalau ikutkan period lagi 2-3hari..tapi saja test.. Tgk2 naik line sama mcm awak.. Line terang dgn pudar... Tanya adik ipar, dia kata.. Yes, positive pregnant tu.. Lps tuu dia cakap esok pagi2 subuh check lagi, kalau sama mcm tu jugak, betul laaa tu mmg pregnant.. Samar2 tu, still awal lagi.. Dalam 3w Nanti kira balek.. Ckup 4w, try buat test lagi mmg double line tu naik terang benderang pregnant .. 😆

kalau jenis yg tak teratur haid mcm sy ni, mcm mana la?? hari tu sy last period 5 april, masa 1 mei tu sy ada cek tapi 1 line je, masa 6hb sy cek naik dua line tapi masih samar2, dah lebih 5 upt sy test, upt yg lain2 jenama tetap juga dua line tp tu la masih samar2.. yakin ke tu sy positif, sebab tahun ni dah masuk tahun ke 6 kawin tp belum ada anak.

UPDATE : Hi assalamualaikum semua 😘 yupp saya mmg mengandung (pertama) usia 8 weeks & 4days baru ja scan kandungan tadi & dah bole dengan degupan jantung si baby 🥹 terima kasi sebab reply post saya. semoga dipermudahkan segala buat kamu smua. amin

2y ago

Alhamdulillah, tahniah sis🤍

test lgi esok pagi slps bngun tdur...mcm sis last priod 7,1,2022 2,2,2020 sajala nak test sbp hairan wngi bawang goreng slalu nya suka hidu tpi ttba rsa mw muntah ...ptng nya cek lps blik krja n syukur naik double line wlupun msi samar yg satu esok pginya cuba lgi naik jga 2 line ...wlupun blm lewat priod...

2y ago

#2022

inshaallah..jika Allah bekehendak jadi la bby sis..kalo tgok upt ni pregnen dah tp msih awal.mgkin dlm 5w..jg diri jg pemakanan.elak besama suami dulu.nanti 8w bole da pegi klinik swsta untk confirm kan pregnancy sblum buka buku ya.

kbiasaannya asal upt naik line terang atau samar mmg confirm prgnant.. klu line masih samar tu dsbbkn hormon hcg xtggi sngt lagi.. cuba cek lagi slpas 1-2 mggu..cnfirm line makin terang..

Mengandung sis sma mcm sya, 2 line 1 line tuh x terang.1-2 minggu tes balik alhamdulillah dah terang, boleh p cek dekat klinik / hospital berdekatan untuk kepastian lebih yakin😁

Macam saya , period lgi 5 hari naik double line sama & clear blue naik pregnant , betul la tuh awakk , tahniahh , jaga diri , nnti dah 6weeks ke atas boleh scan kt klinik