pertanyaan

Assalamualaikum Semua. Saya Nak Tanya Kalau Macam Nie. Mengandung Ke. Sebab Saya Baru Kahwin Bulan 03/05/2019 Tapi Period Saya Mmg Tak Teratur. Tergerak Hati Saya Sebab Nak Test. Sebab Selalu Test Sblum2 Nie Tak Ada. Hari Nie Saya Test Petang Tadi 1 Samar2. Sya Tak Puas Hati Dan Sya Cuba LagiSekali. Tapi Yang Bawah Pekat Sikit..Sebab Saya Menguna Kan Test Murah.. Mohon Bantu Saya Ya Semua Terima Kasih

pertanyaan
91 Balas

Biasanya test kit x kira murah atau mahal, yg penting reagent dlm tu sama sis. Terang atau tidak asal ada garisan, biasanya positif mengandung sis. Cuma berkongsi idea sbb sy ni dlm sektor perubatan. Klau mcm masih ragu2, ada baiknya utk pergi je klinik kesihatan mana2 yg ada bahagian klinik ibu dan anak, biasanya dorang akan req utk ambil air kencing utk test. If positif masa tu, dorang akan bagi buku pink utk sis terus lps tu bleh dah start makan ubat. Sy cadangkan sis pergi dgn kadar segera bagi memastikan anak dlm kandungan sis dpt membesar dgn baik. Anyhow, congrats! Selamat menempuh hidup sebagai ibu.

Sama mcm sy sis.. Td sy pegi scan masih tak nampak apa apa.. Tp doktor kata rahim bengkak.. Mgkin nk period atau mengandung..sy tunjuk upt sy pd doktor.. Yg samar2 mcm sis ni.. Doktor kata selalunya kalau mcm ni ada..tp mgkin msih awal.. Bawah 5 minggu.. Doktor kata suruh repeat scan sebulan lagi.. Tp tk bg buat kerja berat.. Sy tanya pd doktor ada beza ke upt murah dgn mahal tp doktor kata takde beza pun.. Sama je kalau test.. Sy kecewa juga sbb sy test pagi td naik 1 line..

Saya first test lewat 3 hari, then tak perasan la samar ke apa so saya fikit mungkin lewat period biasa. Diam tak diam saya lewat period almost 43 hari. Sebab saya rasa mcm minggu lepas buaru buat test. Haha cram perut mcm nak datang period tu sebab tak buat second test + takut sedih n kecewa juga if still one line, but alhamdullilah second test after 43 day late is positive. Just take time. Sabar.

4y ago

Aah macam nak kena period tu. Sakit belakang sakit bawah perut, bloating and macam gastrik. Then cek kalender balik rupanya last period October 😅 baru buat second test so tahu mengandung bila kandungan 6 minggu

Ada niiiii! Period sy pun tk teratur sblum kawin 3bulan tk dtg period smpai lah kawin. Tapi Sy lps kawin hari hri cek hahaha smpai lah keluar line mcm ni tp sy punya lg lah samar drpd awk punya ni. Kemudian sy test lg 3-4hari lpstu mmg naik double line terang. Alhamdulillah skrg dah masuk 10week. Semoga ada rezeki utk awk! Jaga diri & jaga pemakanan.😘😘😘

4y ago

Alhmdulillah tahniah. Simptom awal2 kehamilan dulu apa sis? Sis dh kawin brapa lama?

Assalammualaikum sis. Moga sis direzekikan zuriat. Doa utk sy juga ya. Sy pun test lepas bangun dari tidur, samar2 juga sis. Lagi samar dari sis punya. Cuma x mau mengharap, insyaAllah lg beberapa hari nk cek Semula. Moga Allah kurniakan kita rezeki malaikat kecil ya sis😔😔. Ada perkhabaran berita, maklumkan ya😊

Yang Baru Beli Dekat 7e.. Tapi 1 Line... Kecewa Ya... Hmmmm..Mungkin Sebab Semalam Test Murah... Hmm..Belom Ada Rezeki.. Saya Dan Suami Semalam Seronok Sangat.. Dapat Tahu Saya Mengandung...Tapi Hari Nie Test Beli Di 7e..Naik 1 Line...

4y ago

Try pakai clear blue. Ambik air kencing awal pagi. Mahal tp unmistakable

Cek awl pagi sis. Lepas bgun subuh tu. Hehe. In sha Allah terang. Sy cek pkul 2 dgn 5 ptg mmg xnmpk ape. Cek ikot bebetul instructions haa baru naik double line. Semoga dikurniakan zuriat yer. Happy2 je 😘

Sis beli upt ni kat mna klau murah tp kat farmasi tu betul,tapi kalau kedai eco xbetul,sbb sy dah pernah terkena,tapi klau yg betul tu mybe nasib ja ..nak lebih tepat sis pergi klinik 😘

4y ago

Xpa lah sis jgn pikir bukan2 pikir yg positif ja ..sy pon mcm sis la dulu test naik ja dua line happy sgt2 , bukan upt eco ja sy test naik 2 line yg beli farmasi pon pernah naik 2 line ..tapi yg farmasi punya sy test 2 kali juga ,tapi kali kedua 1 line ja ..nak dekat 2 tahun jugak sy ttc lpas keguguran 2018,insya allah awal bulan 6 nnti lahirlah zuriat pertama saya ..sy doakan semoga ada penhuni kecil dalam rahim sis aminnn..💞

Nmpk mcm positif.. Cuba test lg dlm smggu.. Sis test pada waktu pagi ye.. Dlm smggu ni jaga diri jgn buat keje berat2.. Jgn lasak2.. Jaga makan.. InsyaAllah ada tu..

Insyaallah ade tu sbb sy anak kedua,kena kencing kotor, check negetif dorg kata tapi mggu depan tu nurse minta dtg semula utk check,positif terus..