i want my FREEDOM 😢

hidup dgn mertua ni everything must be PERFECT kan?? sampai kita kna abaikan rsa untuk diri sndri bergerak bebas. hmm balik keja pkul 1 2 pg. then nk expect bgun awal buat suma bnda dlm umah tu. aku bukan xbuat apa lngsung. at least yg mna sempat aku buat. engt aku robot??!! 🙄😢 mmg tgh mncri umah sewa tpi blom ad bajet dan umah untuk pindah. dah setaon dah. anak pon xberi ksmpatan nk jga ank sndri. ank sndri kot, kita pon nk jgk jga ank sndri walau letih mn pon. entah laa. smoga kuat wahai diri 🤷🤷

4 Balas

U create ur own freedom. Sendri usaha tapi kalau keep giving excuses x ckup budget meaning u xde effort utk ada freedom sendri. Sye duduk ngnn husband rumah kosong, xde tilam, tdo atas toto je ye. Sikit sikit beli brg. Umah x perlu cari umah mahal pon. Anak pon kalau nak jaga sendri senang. Buat from a-z. Bila die berak terus bangun basuh, makan siap kan awal jgn tanguh tanguh. Sya keje jugak. Tapi jam 7/8 mesti kene bangun utk siap kan anak anak dlu. Tu cara kalau nk jaga anak sendri. Mcm saya even hantar dekat mak pon. Makan still saya provide. Kite tahu lunch jam 12 jam 10 dah masuk dapur masak lunch, habis lunch kol 2 masuk dapur prepare makan ptg, dinner nak bagi jam 6/7 kol 5 dah masuk dapur. Nak jadi mak tdo tu mmg kene korban dah. Kalau rasa keje balik jam 1/2 pagi myusahkan then cari keje yanh balik awal. Please stop yee myumpah mak mak mertua ke ape. Kite pon bakal jadi mak mertua 1 hari nanti. Perangai kite ni reflect dengan perangai anak.

Alhamdulillah masa waktu merisik dulu abah sy da ckp sesiap kt mertua sy. Dia takkan benarkan sy kawen andai kata lepas nikah sy tak keluar dr rumah dia dan sy duduk dgn mertua. Mulanya mertua sy mcm terkejut dan mcm tak bole terima. Tp selang dua hari lepas merisik tu, ayah mertua sy call abah sy bgtaw yg dia da jmpe rumah sewa utk sy n suami n dia da bayarkan deposit. 5bulan lepas tu sy selamat nikah n betul2 lepas majlis sy dah duduk rumah sewa berdua ngn suami. Ha tido la atas tilam takde katil, cukup2 makan pakai sbb byr rumah sewa kereta apa semua. Tp hidup kami aman damai takde siapa ganggu. Alhamdulillah jgk lepas 3thn berjaya beli rumah sendiri. Sometimes kita kena rancang semuanya sblm kawen lg. Kalau rasa tak mampu, makna nya kita dan pasangan blm ready nak bina keluarga sendiri. Utk sis, sy doakan sis dimurahkan rezeki n cpt2 dpt pindah.

kesimpulannya di sini make sure before kawin ckp awl2 dgn bakal suami masing2 xnk n xmau serumah dgn mertua.ini nasihat tulus ikhlas dr akak buat adik2 kat luar sana yg sdg dibuai cinta konon2nye indah tu.kalau bakal suami adik2 x mmpu nk mnyewa apatah lg nk beli rumah jgn la kawin dulu k.lps kawin sndiri yg unhappy n merana...kita prmpuan kena cerdik sikitla cari psgn tu.cinta shj x cukup!!!

Sabar ye sy faham. Sy hidup baru 2 bulan dgn mak mertua pun jd sakit sgt hati. Sampai gaduh laki bini.

3y ago

nasib kita sama😢..tapi awak kesian masih dengan mertua🥺...saya sanggup pjj dengan suami walaupun sukar sampai bergaduh sbb balik Sabah.. alhamdulillah saya akan berpantang dengan mak saya