cikka atikah profile icon
PlatinumPlatinum

cikka atikah, Malaysia

Contributor

About cikka atikah

Domestic diva of 3 fun loving superhero

Posts(1)
Replies(42)
Articles(0)

Pregnancy Journey

Just wanted to share my journey. First 2014 - dpt tahu pregnant sbb demam teruk g klinik doc check urine positive. Period mcm biasa normal sbb tu tak taw pregnant. Disebabkan high risk (period walaupun pregnant), every week smpai la 12 week perlu amik injection. Masuk 27 weeks dah start contraction bukan braxton but preterm. Warded seminggu on painkillers, mc dua mggu bedrest kt rumah and hormone injection. 34 weeks sakit lg warded almost 2weeks, nk mtk balik. Doc check ketuban dah tinggal sikit terus induce. Baby girl 2.5kg 36weeks normal on epidural sbb double dose induce and first pregnancy dan dpt injection steroid utk matangkan paru2 baby so no incubator. Second 2015 - dpt tahu pregnant sbb period da habis seminggu, operation remove tonsil selang dua tiga hari bleeding lg. Check2 rupanya pregnant 5weeks. Kerap bleeding, on duphaston and injection. Still bleeding and dah give up nk g hospital. Check up week 11, baby dah takde heartbeat and stop progress masa 9 week. D&C and close case. Third 2017 - Same thing, demam teruk n period tp pregnant. Mcm biasa injection every week until 12week. Alhamdulillah yg ni masuk 33 weeks baru start contraction, warded 3hari and mtk balik walaupun branula masih kt tgn sbb nak kena complete kan antibiotic seminggu. Hari2 g spital cucuk antibiotics. Ngam 35weeks kena induce jgk sbb air ketuban tak ckup. Baby girl 2.55kg 35weeks 4days normal takde epidural or any anaesthesia (berlaku salah faham 🤣). Sama jgk dpt injection steroid utk matangkan paru2 and also no incubator Latest 2021 - Demam smpai kena swab test, rupanya ada baby. 😅 alhamdulillah this time tak perlu on any medication alahan pn takde sgt. Relax check up sebulan sekali. But masuk 29 weeks, contraction starts. Gara2 taknak warded, kita makan je painkiller duduk umah rehat. Now 31weeks masih sakit lg. Doakan baby boy kalini sihat walafiat n duduk lama skit dlm perut ni. 😊 Based on history, rahim sy lemah and sy ada masalah otot perut dinamakan Diastasis. Sbb tu contraction awal and baby preterm. Sy dikira high risk jgk sbb ma sy diabetes abah sy high blood pressure tp alhamdulillah sy tak pernah kena gdm ke pre eclampsia ke takde. First - third pregnancy dgn Dr Tokha (Regency Specialist Masai) This pregnancy dgn Dr Rohaida (Gleneagles Medini)

Read more
 profile icon
Write a reply