Mertua gila

Entah apa masalah mrtua aku ni. Dulu dh pepandai suap biskut kering. Ni suap biskut grdenia pulak. Aku geram sungguh la yg tak tahan dia suap smbunyi2 masa aku tgh goreng ayam. Dia igt aku xnampak. Aku kalih tgok dok suap roti yg dia mkn tuh. Ank aku baru masuk 9 bulan ja kemarin. Bukan 3-4 tahun lagi. Aku geram la. Aku ni ibu yg straight aku jaga pemakanan ank aku semua aku bg real food masak sendiri buat sndri. Takda makanan luar ! Dalam hati dh maki mcm mcm dah. Kang aku terkeluar ckp kata menantu kurg ajar. Lak iaku ank tunggal so mak dia mmg tk bg pindah tngal dia. Mertua aku ni jenis tk boleh tegur. Sumpah tak boleh lgsung. Org muda pda dia tegur walaupun ckp elok elok dia tkkn dengar. Bagi dia org tua ni lg pandai. Dia lagi pandai. Apa kami ckp nasihat semua marah kami balik. Ckp kami xreti la budak2 la apa. Dulu prnh tgur psal susu fm 2 jam shj lepas bncu tu. dia ckp dia dulu tk kira jam pn elok ja ank dia. Terang2 kt tin susu tulis 2 jam lpas bancuh. Aku geram sumpah buntu taktau nk buat apa dah !!! Aku cakap ka tegur cnfirm bawak mulut ckp aku pandai2 la kurg ajar la apa. Aku ni bersabar lama dh setahun lebih dh dhn perangai dia. Patut ada laki dia pun p cari betina lain. Mulut dia sndri tkda insuran main ckp tk fkir perasaan org. Nasib aku ni reti lg hormat dia kesian dia kalau tk berbuih mulut aku maki dia !!

45 Balas

Thanks God anak u 9bulan, bygkan kalau 9hari, terkejutt tau.. rilex mommy, kahwin dgn anak tunggal mmg risiko tinggi, lagi2 bab mak ayah dia kan.. my MIL hampir similar la mcm mil u, tapi sy punye prinsip, sy akan ckap ulang kali, 'mak, mak tau x ade kematian beby usus pecah sbb makanan x hadam?' and she replies ' ade jugak baca, tapi anak org dulu elok jek, umur 3-4bulan dh mkn nestum sume, tu suami kamu tu, mcm2 dh mkn wktu kecik' nope, sy xmengalah ye puan2, sy bidas ' betul tu mak, pelik kan anak dulu2 kuat sgt bdan depa, mgkin sbb mak2 dlu pun makan x melalut mcm zman skrg, nak mkn itu ini sume tanam sndiri, jadi makanan sume neutral, mak tgklah zman skrg ni, mknan pun dlm tin, kita duk pun umah atas awan, manalah nak dpt tanah nak dptkan mknan neutral mcm dlu, sbb tu anak2 zaman skrg doc n nurse jaga betul, xkasi mkn itu ini sbb sume tu dh x relevan utk perut dorg..sian anak2 skrg kan mak, slh makan nnti sakit..sian depaa tau klu kecik2 dh kena cucuk jarum amek darah bagai kan..' and guess what, my MIL perlahan2 kurgkan 'aktiviti' suap anak sy dgn mknan sgera.. dia buat lagi, sy CAKAP lagi dan lagi, tambah dgn fakta2 yg gerun.. dia syg cucu, tapi mcm xkena cara kita, gitulah org tua2...

4y ago

This one is good. Berhemah!

Klu ikut cerita tu... Rasa nya x teruk lagi kot... Dah 9 bulan roti dgn biskut rasanya x de masalah klu x keterlaluan.. Anak saya bekas pesakit jantung biskut jacob gardenia its okay.. Cuba sayangi mak mertua kita even dia truk pun dia mak kepada suami kita... Klu kita x ikhlas mcm mane seorg isteri... Saya duduk ngan mak saya sendiri pun ada je yg kita x terima cara dia tapi kita x leh protes mcm tu... Klu kita balas balik apa dia buat percayalah menyesal kita nant... Minx maaf x semestinya kita kalah... Klu betul x suka pindah la... Esok anak kita besar kita akan lalui semua fasa kehidupan ni... Its real.. Saya berselisih dgn bapak mertua saya dia hina keluarga saya tapi saya x pernah balas.. Mom selalu pesan Klu kita balas kita sama dlm situasi tu rasanya bahagia ke kita dgn anak dia... So mkn masa... Smpi anak saya 8 tahun baru suami saya nak terbuka hati nak bawak saya balik... Saya pujuk dia selalu balik sbb dia anak itu tanggungjawab dia wlupun hati saya terluka apa yg saya alami.. Bukan bermakna saya suka dihina saya cuma bagi masa kenal diri saya diri mertua apa masalahnya... So skrg nmpk mcm positive je raya tahun ni saya balik dgn suami... Dia layan saya baik cuma saya jadi mcm menantu baru kahwin dgn suami...

Kdang2 kalau trlalu lama brsabar dgn mrtua pun xbleh jga..anak yg ksian balik2 kena bgi mkanan yg sptutnya blum bleh hdam lagi usus baby..bkan ckp xreti hormat. Tpi stiap itu mhukan yg trbaik utk anaknya kan..kalau dah tgur tpi still mcm tu..bgus sist ckp direct kalau mak mrtua bgi mkan..anak nnti skit yg susah bkan mak mertua ..zman dulu dgn zmn skrg mna sama..pepandai je..kndungan mkanan dulu dgn skrg jauh sngt brbeza..skrg brbgai2 jnis mkanan kena tmbh msg la apa la..byk sngt...kalau sy ..sy mmang strict..xksah la siapa yg bgi anak sy mkan mkanan smpingan ...sy hentam je...sbab tu anak sy bkan mreka..kalau dah mlibatkan kshtan..mna bleh dduk diam..tu bgi pndpt sy la..

Kamu mesti menegaskan pendirian kamu. Itu anak kamu, bukan anak mil. Biar dia tau yang dia dah pernah enjoy menjadi ibu, sekarang biar kamu sendiri yang mendidik n menyuap anak sendiri. biarlah mil marah ke x. Kalau mil kacau kacau pasti akan menjejaskan hubungan suami isteri. Kalau kau bersabar je tak menyatakan pendirian, maka kau akan dibuli seumur hidup.. macam mak aku kena buli dari nenek seumur hidup dia.. sebab mak pandai bersabar.. sampai nenek merampas kakak aku dari mak, katanya mak tak pandai jaga kakak i.. bukan nak menghasut, tapi hidup mesti ada prinsip dan pendirian sendiri.

sama lah mcm mak mertua sy . die ckp depan kita je elok . belakang caci maki , bagaikan bangkai berbau busuk . bila nk itu ini die elok bt baek . bila dgn anak² smua nye die hasyut . ckp pagai kita cmtu cmnie . sbb tu smua menantu xsuka dkt die . sbb mulut . lg satu , klau ckp bb duit . mmg die laju . borong sana sini , pastu die masak , die bukn nk mkn . byang cmtu je . sy dah lama sabar nga pagai die . tp tula kita lak yg pikir die tu da tua dpd kita . kita xtahu bila ajal kita . yg penting allah mahal mendengar , mahal melihat apa umat nye sedang lakukan . 🙂

saya tak faham orang yg suruh sabar bila tengok MIL buat macam tu kat anak. cakap elok2. Cuba korang bayang anak korang jadi macam anak dia? Naluri ibu nak selamatkan anak dia. Kalau tiba2 anak kau mati, kau jugak meroyan, masatu nak salahkan mak mertua kau? tak guna dah. kalau dah tegur sebelum ni then buat lagi, sabar je tak cukup tao. Suami pun kena main peranan. Jangan diam. Saya doakan MIL Pn tak buat lagi. Semoga anak Pn baik2 saja. saya jenis lantang and amek tindakan. tak kesah family ke org luar ke, keselamatan anak tetap no 1.

4y ago

Setuju, mana boleh reda je, kalau terjadi apa2 pada anak yg susah akan datang ibu tu jugak, bukan MIL dia. Susah kalau tak makan saman ni.

Tak suruh suami sis ke yg ckp sndiri dgn mk dia??..bwk bincang lh. Suami kne lh main peranan kne tegas sikit. Klo tk leh bwk bincang pkse laki pindah umh sndiri settle mslh. Xpon sblom sis nk masak ke apa jgn lh tinggalkn ank tu jauh2. Bg dia tido dlu ke apa bru masak and wt kje. Bwk msok bby dlm bilik tido kn dia. Xde lh mk mertua nk suap apa2 blkng sis. Xbaik lh maki org tua mcm tu. Sy faham perasaan sis. Tp jge juga pekataan sis. Org yg bersabar ganjaran syurgaa untknya.. Stiap org lain2 dugaan. Dlm mslh ni sis kne lh pandai solve berfikir diluar kotak sikit.

Cakap baik2 dgn mil, die kan husband nye mak. Kalau rajin, cube cari risalah, info, buku, majalah pasal permakanan baby ajak mil baca n borak sekali... At least bila ade benda nak borak, kita boleh rapatkan rasa kasih Tu.. Sambil boleh bagi die kefahaman. Mil tu syg dkt cucu cuma cara die cara org dulu2 la.. Semua benda nak di bagikan makan dkt baby...maybe bila dia dah tau pasal permakanan yg sesuai utk baby, die plak yg lebih2 jagakan nanti😍😍😍

Sabar sis... nie dugaan kat u n suami. Kalau u dah ckppun x jalan nampak gaya u sendiri kena strict. Kalau susah sgt kemana2 u pergi bawa baby. Maksud i kalau u nak msk letak dia kat tmpt yg u blh nampak n senang mata u tgk dia. If anything happen kat baby u sapa yg susah, u jgakkan. Baby still kecil x blh lg bg mkn mkanan yg dia x blh. So saya doakan semoga u sabar n tabah. Doa byk2 semoga Allah buka pintu hati mak mertua u supaya lembut hati dan dgr ckp.

Omg..kalau aku mmg aku tak kesah dia kata aku kurang ajar ka apa..dah anak akuyang aku bersanak..nanti apa2 jadi pada anak aku bukan dia nak tanggung..kalau anak tu mati lagi teruk..nak salahkan siapa pula?? Better bagitau suami..kalau suami pun 2×5 aku tak tau apa nak cakap la..mcm aku kalau partner aku ingkar cara2 aku mmg aku tinggal terus..dah ni anak aku mmg aku nak jaga betul2