hai

Hb tinggi..mcm mne nk kurangkan?

15 Balas

Tinggi tu berapa..? Sy prgnt ank ke-3, tp sejarah sblm2 ni mmg xprnh plak hb bwh 13. Saya hb strt mngandung memang > 13, latest 5/8 da 28w hari tu hb13.7, nurse & doktor xde cakap pape pun..sekali je turun masa puasa 11.8 tp masih ok lagi la..

alamak! kena kurangkan ke? masa mula2 sy bukak buku, hb sy 14..so far doc n nurse ckp hb cantik..takde plak kena kurangkan 🤔 pastu makin menurun 13, 12, 10..ni skrg 37w, dah naik 12, 13 semula..alhamdulillah, doc ckp okay je 😊

5y ago

nanti bila kandungan makin besar, hb nya akan turun jugak..tak perlu control utk turunkan hb tu..dont worry too much ye mommy 😊

Salam,saya pon hb 13.8.. 2mggu skali checkup,hb tinggi ni buat kita rasa sesak nafas atau rasa sesak nafas sbb jantung kena kerja lebih untuk pam darah yg pekat..pastu cpat rasa penat dan lelah..

5y ago

Sy hb 9.5 pon selalu sesak nafas sis.. risau gak kdg2.skrg pregnant 11w..

Sy hb 13.9-14. nurse suh maintain jaa kalo boleh sbb bila baby mkin bsr mmg hb akan cpt drop.. so sis xyh fkir sal nk krgkan hb pon. 13 tuu biasa2 jee.

5y ago

Sy dah tnye doc kot sy Ade kes ke.. doc sndiri ckp kes sy sbb hb tgi.. tu kne monitor 2mgu sekali..

Sy plak hb low mse 8 week 12,mse 12 week 10.7😂mcm ne mommy2 sume ley cntik hb smpai 13 mcm tu?mkn ape hr2 klo nasi mkn bpe kli shari?

Bru tau..klu hb tinggi sgt pn x bole 😮 Sy awl2 cek up dlu hb 12-13. Skg, last cek up dah turun ke 11.7

5y ago

Nurse bgtau klu hb tgi takot jantung Tak blh Pam darah sbb darah pekat,lg 1 takot sesak nafas..

Hb tggi la ok sis.. Jgan krang ja dari 11..klau kurang tiap 2mggu skali kna amek drah

5y ago

Tula..byk yg ckp ok,to doc suruh turun kn jgk..

Laaa... Nape pulak nk kurang... Tinggi sgtke?? Rasenyer eloklah hb tinggi

5y ago

Awk kk mne ye? Doc & nurse mintak turunkn hb 11 ke 12.9..atas Dari 13 tu kire tgi.. 2mgu sekali sy kne ulang alik kk..

Klau hb low,mkn iberet folic..nntu hb cntikk je n xlow

Baru tahu hb tinggi pun xboleh.. saya rendah je sentiasa..