Assalamualaikum hai... Boleh thu x mcm mne nak naik kan hb

Hb rendah ##ingintahu

12 Balas

Makan ubat yg KK bg. Sy punya dulu jenis iberet. Makan dgn minuman/mknn yg ada Vit c. Kalau ubat, elak kan makan bersama susu. Ni pesanan doc sy sbb mula mula Tu Dah Mkn ubat pun masih susah nak naik. Bila doc tanya, punca nya sbb sy makan ubat dgn susu. Ubat+susu kombinasi yg tak sesuai. Boleh cuba nnt ya😁makan ubat dgn mknn/minuman yg ada Vit c.

amalkan ubat tambah darah yg KK bagi tu je , Sy alhamdulillah dari awal pregnant smpai skrg dah 3 tridmister Hb sy atas 13 je . Tipsnya telan je ubat tambah darah yg KK bagi tu setiap hari

Sy dari awal hb rendah dah last ni trimester ke 3 baru amalkan susu wildan + kurma ajwa (3biji) setiap hari. Alhamdulillah dari 10 hb naik ke 12.3 .. mmg byk try n error . Just lambat jumpa susu wildan.

2y ago

Ckp la smua hati ayam apa bagai syur hijau semua sy dah telan, cut off makan dan minuman yang boleh kacau hb sgla smua cut dah tp tak jalan. Tp bila start minum susu wildan dan kurma ajwa dan juga ubat yg doktor bagi, Alhamdulillah hb cantik.

waalaikumsalam..mkn hati ayam, daging.. sayur-sayuran seperti sayur bayam merah kangkung jngn minum minuman berkafein bykn mnum air putih & jus buah buahan semoga membantu ❤️

makan maltofer 2x sehari. jarakkan pengambilan 2jam selepas mkn. in Shaa Allah menjadi.

nak naikkan hb cepat , rebus kerang makan cicah sos pun takpe . inshaAllah naik .

bykkn mkn oren Sunquick, brocoli ngn air delima.. InshaAllah. ubat drh jgn skip.

kacang kuda paling tinggi zat besi..ni sy tgk pada risalah yg nurse kk tunjukda

makan jambu batu,kurma serta ubat vitamin yg klinik bagi.insyallah HB pasti ok

cara puan makan ubat macam mana ?