HB LOW 8.8

Hb saya sangat rendah , saya tkut kandungan saya bermasalah. Saya dh cuba macam macam product tpi ttp rendah. Ada apa apa cadangan untuk naikkan hb dalam masa 2 minggu ?

14 Balas

Sis sy cadangkan makan ubat maltofer ngn air sunquick suam tanpa gula . Makan sblm tido . Nk lagi berkesan lps makan ubat makan jambu batu skli . Sy sejak hb drop sy slalu amal cmtu sminggu sblm checkup . Alhamdulillah hb sy naik naik n naik . Xturun dah . Dri 10.3 smpai skrg 12.8 . Skg 34w dah . Sis try ya . Yg pnting cuba pntang minuman caffein . And sblm nk g checkup mkn dlu ubat ngn sunquick n jambu batu pagi pagi tu lps subuh . InshaAllah nnt buat fbc result cantik .

Saya hb dari 11 drop sampai 8.3 . Walaupun kena makan maltofer 1biji sehari tetap drop hb. Dari 1biji sehari doc tukar jadi 3 biji sehari tapi hb naik 0.1 je 😬 akhir sekali kena pergi hospital, stay dari pagi sampai petang kena masukkan ubat zat besi. Skrg hb dah naik 10 tapi masih low. Kalau tak naik hb doc akan suruh tambah darah hehe nasib baik la tak kena yg tu 😬😬 tapi ada orang cadangkan minum pati delima yg jenama gulsan tu

2y ago

Sama lah saya hritu 😅 kena masuk ubat zat masuk . Td c/up pun naik 10.8 je 🥲

dulu masa pregnant pun hb rendah sampai nurse check 2 minggu sekali.. lepas saya amalkan satu botol floradix sampai beranak hb maintain cantik jee, lepas bersalin pun nurse puji hb cantik.. boleh try survey floradix dekat pharmacy.. kawan yg suggest sbb dia pharmacist

saya hb pun low, tak makan ubat tambah darah. sebab kadang lupa, apa saya buat. saya makan makanan yang berzat. nak deliver tu lupa bagitahu dr, dah deliver baby alhamdulillah okay je. tapi dr and nurse tetap pantau. nak pergi toilet ditemani nurse

makan makanan yg tinggi zat besi . mcm jambu batu , sayur bayam merah , kerang. kalau bole jambu btu ambk tiap hari pgi & malam . n kalau bole elakkan minuman kaffein , teh ke milo ke . jgn minum dulu .

makan daging merah; lembu / kambing/ kerbau dlm menu utama. mkn selang sehari. mkn 2 ketul sebesar kotak mancis bg setiap hidangan je. Tak perlu makan banyak. All the best

boleh cuba minum susu rizqi mamadil. jb sy naik cantik dr 11, 12, paling latest 36w 13.3.. alhamdulillah.. tapi iberet still makan sblm tido.. susu ni sy minum masa breakfast.

sya 11.3 pon misi dah suruh stop minum berkaffein..sbb slalu hb sye 12 keatas..risau nnti makin trun..slalu mkn jmbu batu ngn bayam skrng kurng mkn turun plk dh

saya hb rendah,xboleh makan ubat tambah darah dari klinik jadi saya beli maltofer dan mkn makanan yg zat tinggi..Alhamdulillah hb sy naik..

2y ago

Beli ganilia, amal sebelum makan, sehari 2 biji

Kalau saya dulu.. Nurse suruh amalkn mkn syur bayam hijau, ikan bilis, jambu batu, buah naga..memang berkesan,, mesti amalkn setiap kali mkn