kantung kosong

Haritu sy dah scan utk kali ke 4 dan doktor mmg sahkan takde janin dalam kantung sy.. masa pegi vagina scan pon sama... Doktor suruh sy tunggu 2 minggu utk tunggu kantung gugur sendiri... Ada tips x mcm mana nak permudahkan proses penguguran kantung ni? Now sy hnya kluar spotted , string blood je. Tp x banyak.. tkut juga sy.. kalau lmbt sgt dr suruh direct d&c je. Ada tips x?

9 Balas

Sy dulu baca surah alwaqiah 14 kali, habis 14 kali terus keluar sendiri. Baca Mmg niat utk jadi selusuh jer since baby dah x ada di dalam. Masa tu kental gila, sorang2 kat rumah, panggil ambulance jer dtg rumah bawa spital bila dah keluar darah. Suami kat overc masa tu, mmg totally harap Allah sepenuhnya. Alhandulillah. Setahun lepastu mengandung semula.sekarang 31 week.

5y ago

Sakit mcm nak bersalin biasa. Dr x sempat bagi apa2 ubat. Keluar cuci habis. Takde yg tinggal. DR check,tgk dah bersih habis

Oh kalau dah keluar spotted dah tak lame tu.. Mngkin 2,3 hari ke smnggu. Sy dulu dr sahkn kantung kosong mnggu ke 6 lg. Mnggu ke 8 dtg check pun tetap same n size pun same. Dr suggest biar die gugur sndr je. Spjg tu tu sy xde spotted pape smp la mnggu ke12. Dlm mnggu ke 12 br sy gugur. Rase die Mcm senggugut je maybe sbb kecik lg br mnggu kn.

Mcm sy dlu.. sy ikhtiar sndri.. sbb xnk d&c tue.. alhamdulillah klua cpt.. xkna d&c pn.. lpas dorg selok klua kn cbisan kt dlm.. tggu dlm stengah.. scan tgk dinding rahim masih tebal ke x.. klu x tebal blh blk la.. xperlu warded pn.. klu dinding rahim masih tebal.. kne d&c jgk..

Klu dah ada tanda2 spotted tu tak lama. Tunggu dlm seminggu lg. Insya allah semua akan smooth. Sabar ya sis

Biasa nyer dia akan turun sendiri...mcm saya 2 thn lepas skrg ni dlm pantang dah 41 ari Alhamdulillah...

Kalau mampu d&c je sis. Sbb lama2 kantung dlm tu nanti infection, lain pulak jadinya.

masa awk scan kali ke 4 janin xde ..ada kantung je kan .. jantung baby ada x

sis scan tu brp week ye?

Apa pekmbangan sis skrg