Baby saya nak masuk 5bulan tapi belum pandai pusing,meniara,apatah lg nk merangkak😭 tak apa ke?

Harap mummy2 dpt membantu

Baby saya nak masuk 5bulan tapi belum pandai pusing,meniara,apatah lg nk merangkak😭 tak apa ke?
18 Balas

no worries mummy. setiap perkembangan anak tak sama. saya first mummy tapi alhamdulillah so far cuma merangkak je tak dan lagi. sebab saya berpengalaman ada adik kecik, baru masuk 4 tahun adiknya hehe. lambat juga meniarap berpusing etc. cuma mummy kena rajinkan dia tummy time. saya ada baca jugak kalau nak anak cepat merangkak kita kena tunjuk kt anak kita merangkak. sebab budak kan suka ikut apa kita buat. tengah amalkan tips ni hehe. inshaallah sis tak lama lagi dah tu. kita pun letih nak mengejar dia nanti 😬

2y ago

soalan dah setaun tu sis..mgkin ank die dh berjalan skarang😁

Ank sulung sy skrg dh 11 tahun... Dia masa baby apa pun x blh buat...pusing ke...meniarap ke...mengengsot..merangkak smua tak... Tau² umur 11 bln lebih dia bgn brdiri meniti...1 tahun dh jln sikit²..😂 Masa dia masih baby mmg risau..tiap kali pj KK mmg asyik tanya kat misi or doc tp smua ckp xpe... Ank no 2 tu smua blh...tp itu pun lepas dr 6 bln...

3y ago

Hafizah boleh google cara2 tummy time dekat youtube ye😁😉

tummy time baby sye pun lambat tapi sekali buat kerja sekali guss tup tup 11 buln dah pandai berjalan setiap baby perkembangan membesar berbeza..klu ade mulut ² yg cakap anak kau ni lambat la buat kerja abaikan sye pun makcik² nenek bercakap lambat buat kerja sekali dye buat kerja sekali gus trus ..j

sis and suami kena rajin tlg baby tu, golek2kan dia ke tepi, kekiri kekanan, main peek a boo supaya dia menoleh dan mngiring, kena buat tummy time lama sikit, urut2 kaki, tgn semua.. hehe.. prkembangan bby x sama, tapi kita boleh bantu dan dorong dia utk buat..😘

Sis boleh study or google or tgok youtube mcm mana buat tummy time. Buat tummy time utk kuat kn otoy baby. Tapi kne dlm pengwasan ibu bapa bila buat tummy time ni. Ank sy hari2 tummy time 3 bulan dh bpusing from back to tummy. Cuba la ya. Tummy time is very important

sy selalu tengok youtube dan baca tentang tummy time. dan apa perlu buat masa baby umur sekian, sekian.. anak sy lambat gerakkan bdn ke dpn. tapi sy selalu buat tummy time tu. alhamdulillah dia mmg ok gerakkan bdn ke dpn dan cepat juga merangkak lepas tu..

Takpa , sbb setiap perkembangan bayi tak sama ibu . Tp ibu ayah boleh cuba tolong bg ahead start kat anak . Buat tummy time ke . Ajar die pusing ke . Tp klau dh besar mgkin die dh boleh skip semua ni .. kalau dr kate okay . Then no prblem 😉

ajar ank cara pusing..kdg baby bam bam sgt berat nk pusing...jd kita ajar..pusingkn bdn...biasakan wt tummy time...sy biasakn dr 2 bln tummy time smpai skang umo 4 bln dh pandai pusing sndiri

baby Sya dulu masuk 5bulan baru dia pandai sikit2 pusing badan..sya ajar buat Tummy Time selalu dan urut2 dia..masuk 6bulan baru dia pandai meniarap sendiri,dan mula merangkak

Saya tengah hadap benda sama skrg 😂😂 buat tummy time kejap je dah menangis. Haha kalau tolong pusing kan dia pandai pulak keras kan bdan 😂😂 runsing saya

12mo ago

sama lah sis,, adoiii smpi dr dah suru pergi teraphy