Perut lapar

Hai...sapa ada sama mcm sy...perut lpar...tp xboleh nk mkan...nasi xblh masuk langsung....tak lalu..lpar sampai perut berbunyi

13 Balas

Sy dari 6minggu kandungan smpai skrg nak masuk 10minggu tak makan nasi 😂😅 sbb takboleh masuk nanti muntah. Bau, tengok. Sy sebut pun kembang tekak ni 😂 tapi sntiasa makan buah, salad, roti, biskut. Sbb lapar tak tahan smpai menggigil. Alhamdulillah lain smua boleh kecuali lauk2 n nasi. Meehun goreng ke boleh makan. Ayam sy muntah. So sy makan telur rebus 😂 sis jgn biar perut kosong ye. Makan je apa rasa boleh dimakan.

1y ago

Hehehe. Yg pnting jangan biar perut kosong. Semoga kandungan kita sihat dan kuat. Aamiin 🫶🏻

samalah sis. lapar sgt tp xlalu mkn. sy minum air kosong je. lepastu sy duk depan sinki smpailah sy muntah kn air td skali dgn angin2 kluar. lepastu bru boleh mkn. sis jgn biarkan perut terlalu lapar. saya mkn veloxin atas nasihat doktor. lepas mkn ubat nie bru mual n loya sy kurang. sy byk mkn buah2 n roti je.

mcm sya 1st trismester smpai kena isi 2 bag air .. lapa sgt2 tpi langsong x leh makan .. sya terpksa telan roti dgn air x pon makan buah mcm honeydew mcmtu .. dahtu slow2 sya try suap nasi dgn mata tutup😂sbb kalau tgk nanti komfom muntah .. dri beberapa sudu smpai laa fully leh makan ..

1y ago

haah paksa je .. muntah balik mnum air dahtu try makan lagi .. mnum air jgn kurang .. try mcm2 jenis makanan mana tau ada yg dpt makan

tak boleh masuk..just mkn lah sikit² je kalau langsung tak masuk nasi kahsian bby dalam kandungan..tak ada selera mkn lah sikit² saya hari tu MCM tu jugk kdng mkn langsung tak boleh masuk..masak bubur pon sama tak boleh masuk tapi saya mkn lh jugk sikit².

1y ago

sy pn pksa juga...tp smpai muntah2

sy x pasti pregnant,tp simptom tu ada,mmg x lalu nk mkn nasi,tp x da lah mual klu tngok nasi,cuma sjk kbelakangan ni,x berapa selera nk mkn...nk mkn pun yg ada pedas2...nk cek upt takut mengharap jd kecewa,serius skrg rasa nerves je...

normal je tu sis. Saya pun kalau ikut nafsu makan, mau je makan banyak, tp x boleh ikut sgt. Kalau sila makan bnyk, rasa mcm nk meletup perut 😅 So kena makan kerap n dlm portion yg kecil..

Tukar menu lain sis. Sy dlu xboleh dgn nasi, bau n sebut nama pon da loya n muntah. Last2 mmg mkn mee, bihun, kuew tiaw, buah2an n sayur. Sy byk kn mkn roti, oat dll juga utk ganti nasi tu

biasalah tu normal saya pon mula2 cm tu ashik muntah jee perut masuk angin tpi kne mkn pape jugakk alah sampai 4 bulan

sama la.. saya pun taktau nk mkan apa ni.. asyik loya je.. bila mkan, boleh mkan sikit je..

sama ngn sy.. sy bru 6weeks. sampai berat pn da turun dr 52 jd 50

1y ago

perut lapar ja selalu..tp mkn xblh