ALAHAN TERUK

Salam korang,ada x sesiapa yg alahan teruk smpai 1hri tu lembik sbb lpar tp xbole nk mkan minum.ape korang buat,,saya dah terlalu letih..mkn muntah,minum air ksong muntah tp perut lapar😭😭😭#ingintahu #firstmom

13 Balas

Jgn biar prut masuk angin nnti melarat.. cuba pksa utk mkn.. mkn mknn yg kita tringin nk mkn usha kn sruh suami belikn.. sya mcm tu muntah teruk smpai drip air kt kcemasan dr sruh buat plihan nk ward ke x.. tpi plih x utk bertahan.. mkn bnda yg msam2 utk hilang loya & phit mlut.. sya lpas mkn bnda yg sya tringin nk mkn sya dpt telan ats faktor otak sya ckp nk.. lpas mkn rsa loya trus mkn bnda msam.. sya mkn buah remia msam sdap elok cicah kuah rojak.. tpi bnda msam sya mkn sikit ja utk hilang rsa loya & phit mlut ja.. tkot effect prt plk

Sama juga ni tengah bertarung dengan diri sendiri. Pergi clinic dapatkan ubat tahan muntah. Dr pernah bagi ubat tahan muntah biasa before this tapi tak jalan now dia prescribed veloxin baru rasa better. Tapi nak makan tetap seksa but kena makan juga. Dr pesan better makan ubat tahan muntah untuk paksa diri makan dari tak makan apa apa. Lagi affect the baby. Good luck mommies semua!

1y ago

Same here first time mommy. Tak sangka alahan akan teruk sangat . Tengah berharap dia akan slowly berkurangan masuk 2nd trimester. Jangan tak makan tau! I’ve tried many but one that works mungkin try biskut dengan teh o yang ada gula sikit. Slow slow okay we will be okay

Saya baru keluar ward sbb morning sickness minggu lepas..ni tips sy tak tahu la sama tak untuk yg lain..1st pergi farmasi beli veloxin(ubat muntah)..celik2 mata telan dulu ubat tu 2 biji sebelum masuk brfast yg lain..brfast wajib walaupun hanya buah ..makan sikit pon takpe..lepas tu sy palai gelang anti muntah tu..baru guna 2 hari..tapi nampak pengurangan nye

Sama mcm sy . Smpai makan pun rasa smua nak muntah balik . Last2 dpt tahu yg sy alahan makanan yg sy masak . Jadi selama awal trimester tu mmg makanan sy suami yg masak . Atau beli dekat luar . Ni dah masuk 15w terus hilang alahan tu . Selera pun back to normal . Semoga sis kuat ye . Kalau sis boleh makan sikit2 pun takpe . Jnji perut ada isi .

tengah merasai, bru lepas discharge dari hospital sbb dehydrated. lepas dah masuk drip 5 botoi sehari lega sikit . symptoms muntah loya still ada , cuma skrg try makan buah buahan macam jambu batu . boleh cuba amek veloxin atau kytril utk tahan loya , tp makesure jumpa dr dulu .

Same la sye sis. Dah 7 weeks semua bnde takleh nak telan. Tapi perut lapar sgt2 smpai kdg2 bdn rasa lemah ,kdg rasa pening nak pitam pun ada. Tgk nasi pun jdi nk muntah😢😢

sy bertahan dgn loye minum air sunquick..kemam gule2 ford y perasa buah2..mkn biskut Jacobs bulat..ape2 pun kne try n error sume mknn. kite kena kuat ye mommy demi baby 🥺

Isnin minggu lepas baru serah diri ke hospital.. seminggu kena tahan di ward.. sbb apa2 pun dh x boleh masuk, dh sampai gastrik dan sakit ulu hati..

1y ago

tapi kluar dari wad,,,jdi balik muntah2

samala kita..penat sgt rasanya..pergi clinic dapat ubat tahan muntah pun tak berkesan..klau semakin teruk doctor sruh IV 😭

1y ago

7weeks..betul stress sgt perut pedih nafas pun jadi semput sbb selalu lapar.. lidah ni rasa pahit je..hope selera kita pulih semula supaya dpt bagi nutrisi kat baby

saya mcm tue jgk , sya giveup p klinik lps tue masuk wad , kena tmbah air kena bagi ubat tahan muntah harap"okay lah