Apa pendapat korang ?

Hai..korang saya ada sorang anak yang sekarang berusia 3 tahun lebih bulan 12 ini genab umur dia 4 tahun.. persoalan dan pertanyaan anak saya memang lasak jiran sya baru berkahwin lebih kurang 3 bulan.. lepastu dia suka lah main dgn anak saya dengan harap dia akan mengandung,,alhamdulillah rezeki dia mengandung dh 1 bulan lebih..tetapi beberapa hari ini dia suka cakap anak saya ni nakal , degil , susah nk dibendung , saya mak dia yang lahirkan dia.. saya sangat² terasa...tapi suami dia baik layan anak saya..hampir setiap hari dh macam berzikir dh kat mulut dia asik cakap buruk anak saya..dan dia confident mengatakan anak dia nanti tak perangai mcm manak saya..sekarang saya dah x bercakap sangat dengn dia ni,, apa pendapat mak mak dalam ni.. ada kah emosi saya ? Adakah sbb dia mengandung 🥹 anak sya tak ada apa apa dosa lagi..kawan2 saya semua cakap normal anak lasak lagi bagus anak lasak dari diam..tah lah mulut ni kadang2 nak doakan dia dapat anak lebih teruk dari anak saya pun ada .

10 Balas

Saya dulu ada officemate sejenis mcm ni suka kutuk anak org or member sndiri & bnyk maki. Banyak kali tegur yelah sbb dia pun preggy saya pun preggy cuma saya awal dari dia. Bukan apa kang cakap2 org nanti terkenan haa saya pulak takut nak dekat dngn dia masa preggy kadang tutup telinga je sbb tak suka negativity surround saya. Kadang dngr tu mengucap tak faham dngn certain org yg mcm ni.tak takut ke terkenan kat anak kat perut tu nanti. Haih for me lah mybe dia rasa sbb dia dah ada baby lepasni so ofcoz dia nak suka baby dia je buat apa suka baby org lain. Sis elakkan je berjumpa or bergaul dngn org mcm ni. Kalau tak tahan sngt just tegur je mcm saya tegur officemate dulu " jaga jaga mulut tu awak tu pregnant kang terkenan dngn baby dlm perut "

maybe hormon dia tengah tak stabil tu, orang mengandung kan. tapi tak patut dia cakap macam tu. bila mengandung lah kena jaga mulut cakap yang elok2 je. next time kalau sis dengar lagi, sis tegur je terus. cakap dia tengah mengandung kan, jangan sampai apa yang dia cakap tu affect anak dia sendiri. kalau tak suka anak sis, tak perlu layan kata kat dia. and saya setuju dengan puan yang komen sebelum ni. sis kena tegas dengan anak, larang dia gi rumah jiran, jangan bagi dia "ganggu" jiran tu etc. takut apa yang dia cakap tu nanti anak sis internalise, dia simpan semua tu.

Kalau jadi kt saya, sy akan bgtau dpn2 die dan anak sy. Sy akan bgtau kt anak sy yg org x suka nk kawan dgn die, org ckp die nakal, org ckp die jahat, lpastu sy akan nasihat anak jgn jadi mulut puaka mcm tu, lpastu ckp lah mummy love u. Biasa nye budak akan faham. Kalau husband die dgr pun bagus. Lpastu awak ajak anak masuk dlm terus jgn keluar2 dah. Perjalanan die masih jauh lagi. Ntah selamat ke x die mengandung sampai 9 bulan tu. Ntah selamat ke x die bersalin kn anak die tu. Paling x suka org dok mengutuk anak kita. Apa ntah salah budak tu kt die.

Lepas ni kena kurangkan sis bawak anak jumpa jiran buat sementara waktu, terangkan kat anak, insyaAllah usia tu dah faham. Saya rasa jiran sis tak bermaksud demikian, mungkin faktor perubahan hormon. Sebab sebelum pregnant dia elok je dgn anak sis. Biasa kalau pregnant sama jantina mcmtu, tak tahu la kan.. Maaf kan la jiran sis tu ya sebab sis pun dah nasihat kan baik2, dgr atau tak terpulang pada dia. Betul nasihat sis, waktu pregnant jaga percakapan, risau apa yg diperkatakan berpatah balik kat diri sendiri..

siannya la anak. jangan la bgi jumpa dah jiran tu. kalau sy, sy lempang je mulut dia. lebih² pulak ngate anak kita. jiran u tu sebenarnya sbb pembawakkan budak. tapi bila ngandung kena sangat jaga mulut. jangan diikutkan rasa. sy rasa puan amik anak puan dan larang dengan tegas main dgn jiran. pak jiran pun takleh main. tarik anak. jangan biar la anak kena hina walaupun dia tak paham. puan kena tegas ye. kalau la tu jiran sy, sy pijak je perut dia. dasar betul.

8mo ago

Kita ni kdg komen pn mcm tak pakai logik ek. Ada ke nk lempang n pijak perut orang. Komen berpada sikit jgn buat mcm hero kt sini puan

sis ckp kuat2 kat dia, tengah mengandung tu JAGA MULUT. Sebijik2 berbalik kt anak awak nnti. Klu dia ckp anak dia tak mcm tu, balas balik belum tentu awk oi Tuhan nak balas tu sekelip mata je asbab mak mulut busuk. Jgn konfiden sgt, anak dlm perut tu lagi kenan apa mak dia ckp . So nak anak elok, kne cakap elok2 je. Perangai pn kena jaga. Ckp kt dia mcm tu tau sis 😂

8mo ago

kadang² suami nk je ckp mcm ni sy ni hati ni lembut sangat tambah ada axienty.. jadi sy cakp kat suami x apa nnti anak dia akan jadi anak kita .. 🥹

sbar ya ibu,normal je org mcm ni mmg blambak bsepah..mulut ckp ikut suka je tk fkir prasaan org,klau ye pun tk suka boleh kot ckp baik2..lgipun tgh prgnant..yakin sgt ank dia baik..hem..tkpela..doa yg baik2 jela...apepun ibu jgn ambil hati ya..sbar byk2..jaga je anak jgn smpai dia terpergi rmh jiran tu..

8mo ago

moga kuat ya🥰❤

Doakan yg baik2 je. Mulut dia tu kena jaga. Risau betul sy kalau pregnant tak jaga mulut tu Ya Allah..cuma bgtau dia la dia kena jaga mulut. Bkn marah tp kena pesan dia jugak tu maybe dia tak tahu. Astaghfirullah

8mo ago

dia cakap anak orang nakal,degil pe semua kerana mulut doakan anak tengok je nanti anak dia jadi mcm tu sbb tu mse mngandung kena jaga mulut tkleh ckp bukan" xblh bnci nty msti terkenan punya percaya lah mulut mak doanya makbul tau

its ok sis dia x tw lg.. nant ble da ade anak bru la dia tw.. hahahahaa eh tgelak plak

8mo ago

ya hanya mak² yang dh lahirkan ank mmbesarkan ank. tmbh ank dh strt lasak je thu ank dia mcm mna

tegur ja klo x bekenan nanti makan hati

7mo ago

Ya Allah dgn sy skali takut baca komen puan. Btul sgt tu kn, 9 bulan is a long journey. Mcm2 boleh jd..