Anak bercakap

Hai semua, boleh saya tahu biasanya anak mula bercakap umur berapa ya? Saya agak risau sbb anak saya sebelum ni ada perkataan yg dia dh pandai sebut seperti papa, susu. Tp lately ni dia langsung tak nak cakap, mcm berat mulut je. Bila nk susu atau biskut dia akan tunjuk atau ambil botol je bg kt kami. Paling teruk dia akan mengamuk kalau tak kena dengan apa yg dia minta. Dia berjalan dh laju, dh pandai memanjat. Adakah itu normal? sbb tengok sepupu dia sama umur dh banyak cakap. Umur anak saya 1 tahun 2 bulan..

37 Balas

Perkembangan ank ni laen² n xsame ade yg cepat berckp n ade yg lambat berckp..Time Ank sy umo 10 bln dah pandai ckp sikit²,susu,air,meow,abah,nnek..skrg dah nak msk 1 thun 4 bln dah mkin bnyk perkataan yg dia berckp,mama,papa,cicak,mamam,air,susu,sampah,letak,buyung(burung)kokok(ayam)kakak,bedak,abun(sabun)imut(selimut)yus gi(berus gigi)n mcm² lgi yg disebutnye..Lgi 1 ape yg kita buat n ckp dia akan ikut ..kita sruh letak baju kotor dlm bakul dia akn letak..sruh msukkan mainan dlm bakul pun dia akn masukkan..pendek kata ape yg kita suruh n ckp dia akan ikut..Walaupun anak sy dulu lahir pramatang n msk wad Nicu 2 weeks st bersyukur sgt² sbb skrg dia sihat n bijak..

Normal je kot, plus budak2 ni ada ragam dia. Takut dia try bcakap, kita plk faham xfaham dia cakap apa jadi nya nk tu nak ni lmbat, jadi laju tangan dri mulut. Paham kan? Plus awal lagi setahun 2 bulan. Selagi doktor takde cakap anak ada masalah ke apa, okay la tu. Nak bandingkan dgn anak org pun xboleh, mgkin anak org cepat sikit ka…as long as bdk tu ada progress dia, should not a problem la

Anak saya 1 tahun 2 bulan... Masih belum bcakap dgn jelas... Tapi hye baru dgr sebut emak... Abg msih x jelas sgt... Bila die nak air klo lambat akan dgr sebut nakkk... Tp mulut mmg bising 1 apa pun x fhm... Jerit tak payah ckp lah abis 1 rumah dgr... Berjalan masih slow2 tp mls nk bjln lgi suka merangkak... Bila dtg nk jln bru die bjln tp x laju lah... Kdang risau juga xnk bjln nk merangkak jek.... Panjat xleh nk ckp lah...

sama lah anak kita.. anak boy ke girl? biasanya boy yg lambat sikit nak bercakap.. btw umur anak kita sama & sama juga x mau ckp lagi..setakat ni dia ckp dlm bahasa dia sy x paham sampai nangis2 saya agak je dia nak air, tunjuk cawan dia sengih..betul lah tu nak air..puas juga ajar dia sebut susu, air.. normal kot sbb org kata budak kalau dpt kaki dulu dia mmg akan lambat ckp..kalau lambat kaki cpt cakap.

Jgn takut.. kanak² ni xsama.. kadang lambat bercakap, tapi bila dh dpt bcakap, xbhenti.. saya anak 5.. anak yg ke-4, paling lambat nak bercakap.. setahun lebih, nak dkt 2 tahun baru bercakap.. susah hati jugak.. yelah, takut xnormal.. tapi, dier yg paling byk bercakap skrg..

awal lagi kot dia nk bercakap sebab baru setahun 2 bulan.. anak saya dah 1thun setengah pun cakap pelik² lagi kalau nak susu pn dia bagi botol dia dkt saya.. tapi apa yang saya cakap dia dah tahu conthnya saya sruh letak baju kotor dia dlm bakul dia buat

1y ago

Sama dgn ank saya dia dh pandai ckp sikit2 klau dia main apa2 mainan dia akn simpn blik dlm bakul dan klau nk baca buku dia akn ambik buku tu ajk baca sama2 dan dh bosan dia sndri letak balik buku tu dkt rak buku lpstu dh pandai klau kte sruh2 ambil itu ini semua dia thu dh alhamdulillah ckp pun kte dh boleh fhm sikit2 ank sethun 2 bulan 20 hari..

ank sy sthun 3bln. bambling pun kdg2. dia jenis hisap puting. skrg tgh bljr nk pisahkan puting progress ok sesekali dia cari jugak. yg tu kot mbuatkn ank sy lmbat bcakap. tp dia phm pa yg kita sampaikan. nk pape dia bg benda x pun nangis2. ibu2 ni risau sebenarnya.

3mo ago

anak saya pon berputing dan masih tak pandai cakap lagi . umur 1tahun 2bulan. tapi time tidur je saya bagi . bila la entah boleh betul² wean off puting .

normal tak anak 1 tahun 2 bulan geli pegang air pdahal tym baby ok je 😅 risau sya d buatnya mmmmm.... n panggil nama dia kadang² respon kdg tak... ke baby umur mcm ni normal if geli² pegang something? babling dia byk plak... risauu mcm ad beberapa tanda tu mmmm bantu ibu² beri pjelasan... anak 1

Usaha je tmbah vocab dia. Anak sy 1 tahun 2 bln pun blum bleh bcakap lg, cuma dia skrg slalu sebut nak3. Semua brg dia nak smpai penat atuk dia layan😂. Dia perlukan org dewasa utk prkenalkan perkataan baru. Chill je. Trust the process. Kalo nk full sentence mmg bkn tahap dia lg sis

anak sy same da 1 thun 2 bulan..ap2 pun x pndai sebut lgi..menjerit je bnyak😂

1y ago

Sama la dgn anak sy. Semua dh pandai. Kecuali bercakap. Susu pun taknak sebut. Yg dia sebut mama je tu pon bila dia dh bosan sgt dia ckp mamamamamama byk kali. Nak makan nak susu ke terjerit jerit.