FOLIC ACID

Haii , just nak Tanya . Saya minum susu formula ENFAMAMA .. Isi kandungan tulis Ada termasuk FOLIC ACID , Perlu ke Saya ambil folic acid lagi ( yang pil punya ) . Usia kandungan baru berusia 2bulan

FOLIC ACID
2 Balas

Mesti ambil sis..tdak sma tu foloc asid dri susu dn dari ubat...tpi ambil jarak 2jam dari mnum susu..walau pun susu tu bekhasiat...tpi tetap ada kafein..

3y ago

promoter tu bukan doktor. kalau x mengandung pun badan memerlukan acid folic, tapi utk perkembangan janin kena cukup lebih sikit takpa. lebih menyesal kalau janin x sihat, byk risiko kecacatan kalau x amik

Yup perlu

3y ago

asid folic dgn susu xda masalah. kalau amik tablet iron tak boleh amik dgn susu, kafein atau bersama tablet kalsium sebab kalsium & kafein menghalang menyerapan iron / zat besi. kena jarakkan sekurang2nya 2 jam, kalau sejam takut blm abis cerna dlm perut jadi mungkin menggangu penyerapan zat sepenuhnya