folic acid

Saya mengandung ank pertama. Usia kandungan saya sudah 4 minggu. Perlu ka saya ambil folic acid dari sekarang. ? Atau 2bulan keatas?

25 Balas

Folic acid perlu ambil dri sbelum pregnant lagi sehingga kandungan 3 bulan. Fungsi utama folic acid utk elakkan kecacatan tulang belakang, spina bifida.Then, klau da 3 bulan ke ats nak stop no harm. Bole amik vitamin lain pulak nnt.

Stop je pil perancang, terus sy ambik folic acid. 2 bulan lepas tu alhamdullilah lekat baby. Memang kena ambik folic acid sebelum mengandung. Paling penting ambik sebelum mengandung & 1st trimester

Dapat tahu je pregnant terus mkn smpai doc bg multivitamin... Doc dh bg multivitamin bleh stop acid folic sbb dlm multivitamin ade acid folic

dah boleh start makan dah tu. elok dr kecil sbb folid acid bagus untuk perkembangan janin. jangan miss.

sy 3 bulan sebelum kawen da amek sis..asid folic brand appeton..skang da kawen 6 bulan...still mkn lg..

Sy buat test cmpem positip terus g clinic dpt vitmn folic tu... bru 3 weeks time tu sekrng 6 weeks..

4y ago

Lg 2 weeks baru scn n buat buku..g pun buat kt kk..jd dye terik lme cikit la..lau scn awl2 xnmpk kate dye..kire dlm 8 weeks bru nmpk la jntong bby

Dh kena mkn dh folic acid. Sblm pregnant pg dh digalakkn mkn. Lps pregnant lg laa kena mkn.

Sy sebelum kawin dah makan folid acid tu. hehe. Sampai skrg sy mkn dah 36 mgu.

I makan obimin dari start 10 weeks sampai sekarang. Going to 36 weeks dah.

Hi kita sama laa da 4weeks.. tp sye xstart mkn lg . asik lupa mnjang🙁