sample air kencing baby jaundis

haii mommy²..nak tanya ada tak tips mudah dari mommy² yg berpengalaman mcm mana nak amik sample air kencing baby utk yg prolonged jaundice

9 Balas

Hi mommy 👋 Saya pun tak pasti nak bagi tips macam mana sebab saya try and error waktu tu. Anak saya perempuan. Kena ambil sample air kencing masa 1 bulan. Saya buat lepas mandi. Saya lapik pampers kat bawah pastu pasang bag tu. Lama jugak nak tunggu dalam 15 min😅 Pastu berjaya😄 then saya tuang dalam bekas urine tu. Mungkin ada mommy lain yang akan share pengalaman juga.

kalau boy agak mudah...kalau girl sgt mencabar.....hahahaha...anak dulu kena juga...bila pasang bag tu mesti cmpur dgn najis...bercinta ok nk dpt air kencing dia ....last skali pergi swasta..dia bg bks urin tu..yg botol tu dan dapatkan smple dkt rumah....lebih mudah buat kat rumah...lps mandi je standby sbb slalu lps mandi bby akn kencing sbb sejuk kan....

haii momies semua...tq share tips 🤗 harini baru berjaya dpt urine baby girl sy..lepas mandi tampal plastik yg kk bagi tu bercintaaa yaa nak tunggu dia kencing..tak kencing² jgk..harini lepas mandi xsempat lapik pampers dia dah kencing dulu..nasib atas changing mat 😆😆 amik yg bertakung tu je tuang dlm bekas urine..

Sy anak dua2 prolong. Yg 2nd ni dh advance dia bagi pelekat tu. Pagi2 tu sy susukan dia, kemuadian mandikan dia kasi bersih sbb nak make sure test takde tercemar. Lepastu letak sticker pakai kan diaper. Tunggu 15minit dia akan kencing. Pastu tuang kat bekas tu.

sye ade ade tgk kt 1 tiktok ni. die ckp masa nk mandi tu die bogelkan baby trus and lapik getah salin tu sementara die pergi siapkan air mandi baby. lps baby dh kencing trus dia tuang dlm bekas tu.

baby sye boy.. lps bg mnum susu tggu kejap dlm 10-15 min pastu psgkn beg tu.. amek tisu basah lap2 area bwh pusat.. take tyme jgak la nk kencg tu..sye buat nie pg2 ble baby bgn tdo..

lepas mandi pasangkan bag. kalau baby boy, boleh ambik wet tissue then gosok2 kt lower abdomen dia. nanti akanntrigger dia untuk kencing. tp baby x kencing banyak so kene buat 2 3 kali

Ank sy baby boy.. Pgi2 sy bukak pampers titiskan air atas perut baby nk suruh baby kencing🤭, tadah bekas yg klinik bagi tu dekat bebird dia

saya pernah. baby girl. sy tadah pakai mangkuk. sambil susu, sambil tadah. sbb guna plastik tu x masuk urine nya