Ambil sample

Assalamualaikum. Saya first time mommy dan sekarang alhamdulillah dah 28 weeks. Doktor decide nak ambil sample keputihan saya besok. Jadi soalan saya untuk mommy yg berpengalaman. Doktor ambik sample tu macam mana ya? Guna mulut itik ke? Atau swab macam tu aje?

2 Balas

Wslm . Hi moms . Saya 25w firstmom jugak .. tadi baru je ambik sample . Guna mulut itik , tak sakit pun tapi first time jugak masukkan rasa wow jugak la 🤣 dia pakai yg plastik, proses kejap sgt . Bukak underwear, so pakai skirt sesiap, memang doc cakap byk keputihan di dlm , kat luar tak de nampak pun tapi dicharge tu rasa gatal la. Doc bagi untuk insert dalam miss v (mlm ni kena insert) n cream sapu luaran (sapu nipis2 bila gatal je). Lagi 2 minggu akan tahu result keputihan tu yg biasa ataupun GBS n ambik sample lagi skali utk tgk keputihan tu dah makin membaik ke tak .

2mo ago

Ambil sample lagi skali la kot kalau ikut doc tu cakap tadi . Saya pun curious jugak nak tahu, tapi tulah kena tunggu next appointment yg lagi 2 minggu tulah . 😣 risau betul resultnya ntah ok ke tak . 😩 kita tak risau kalau utk diri sendri, cuma risau untk baby je . 🥹 btw , goodluck utk esok , yg penting prepare missv clean tanpa semak samun , kalau boleh bersih lap elok2 , tgk pakai cermin makesure takde saki baki keputihan melekat kat miss v utk kurangkan rasa malu . 🙈

Guna mulut itik

2mo ago

Pengalaman saya tak sakit pun. Awak just follow doctor's cue. Be relax, jangan keraskan badan.