GBS POSITIVE

Salam Mommy, sy baru 20 weeks, td nurse msg send result kta sample kencing and keputihan yg ambil tu ade detect GBS POSITIVE.. Nak tnya pengalaman Mommy-² yg detect GBS.. bahaya ke? Nurse akn bg rawatan mcm mana ye?

5 Balas

sy dri 5w detect gbs. yg Dr gtau xda bahaya lah sepanjang pregnant. just masa bersalin nt ja Dr on antibiotik dlu sebelum beranak dan baby akan dipantau sehari dua dlu utk cek kena jgkitan gbs ke x. masa pregnant ni just jaga hygene je selalu tukar spende, jgn smpai basah, keringkan selalu miss v, basuh dri depan blkg, mkn yougurt selalu, mnum air masak selalu. takat putih kuning kputihan tu sntai je. kalau gatal bru sgt bru terok gtau Dr nt dpt ubat insert. sntai2 je xda hal pon

4mo ago

Doc akan cek kalau patient mengadu.. klau ade keputihan gatal/berbau terus bgthu nurse nanti dorang akan ambil sample..

dia syorkan ubat antibiotik. Saya pun GBS positive. Saya ikhtiar rendaman air garam & kena rajin tukar panties / seluar dalam. selalu dekat rumah saya tak pakai seluar dalam. Miss V kena sentiasa kering. kerapkan minum air mineral.

4mo ago

Iye sis sy pakai garam yg pakai masak tu je😅

GBS masa pregnant tak bahaya. Doc akan bagi ubat untuk kurangkan. Yang bahaya time bersalin nanti. Takut baby lahir terkena kuman tu. So lepas je bersalin baby kena on antibiotics selama 1minggu tak silap

4mo ago

Haha.. tula risau, takut kene tahan hospital lama..😅

awak dapat keputusan lepas brp hari check ye ? saya dah check tp belum dpt keputusan , risau je .

4mo ago

Lama lah jugak sy tunggu😂.. 13/12 amik sample 22/12 nurse msg bgthu result sekali ngn result kencing yg ambil 4/12😅 kalau kk mmng kene tunggu..

bahaya sis kalau ada GBS waktu pregnant,boleh effect kat baby

4mo ago

Ye sis sy pun dpt ubat insert je klau dia dh betul teruk.. bru sy akan insert ubat tu..😇 selain tu sy tak makan ubat ape-2