Normal ke baby 1 bulan tidur lambat?

Hai.Alhamdulillah saya dikurniakan seorang anak lelaki.Selarang dah masuk sebulan. Just nk minta pendapat macam mana mummy jaga anak yg still kecik lg. Anak sy 3-4 hari ni sellu tidur lewat.Kadang nk dekat pukul 3 pagi baru boleh tidur. Stress jugak rasa. Waktu siang dia tak tidur lena pun.Just dalam 15 minit macm tu then trjga tapi mata dia mengantuk. Lately tidur lambat.bgun pun dalam pukul 1 tghri mcm tu(bangun minta susu then tidur balik) Then sambung tidur lg pukul 3petang sampai pukul 5. Lepas bg mandi pun nk sambung tidur lg. Jenuh kejut tp mata tutup rapat. Kejap lagi malam comfirm tidur lambat lg walaupun mata dia dah layu mngntuk, tetap tidur lewat jugak.? Ada tak solution?

6 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Kesian nya sis cuba try start jam 4 or 5 ptg gtu jgn bg dia tidur smpai jam 7 8 mlm.. sis bawa dia main, jam 6 gtu sis lap2 dia bg wngi2 dgn air suam bg dia sejuk2 bdn dan urut dia guna mnyak kyu putih tiap2 ptg jam 6 n pastikn mnyusu ikut masa klu susu botol, klu susu bdn lg senang time tidur gntung ja dia kat susu tidur sama2.. anak sy dri 1 hri smpai skg da 3 bln sy buat gtu syukur lngsung tak bgun mlm start jam 9 10 dia tidur smpai pagi jam 6 7 bru dia bgun... Senang kmi suami istri tidur sama2 bgun pun sama2 dgn baby...

Baca lagi
3y ago

Wlcome sis.. sama 1 tips lg sis bezakn siang dan mlm dia.. bila pagi pakaikan dia baju siang smpai jam 6 gtu tukar baju tidur.. n pastikan pagi sis bg ucapan moning or selamat pagi dan malam sblum tidur say gud nite... Biar baby dpt rasakan siang dan mlm..

VIP Member

normal sis. baby 2 bulan ke bawah kena sabar sikit jaganya. sebab baby pun masih dlm keadaan nak sesuaikan diri, selama ni duk dlm perut kan & masih xtau bezakan siang dan malam. mummy kena byk sabar masa ni. boleh juga train baby, waktu siang biarkan dia duduk tempat terang, main2 dgn dia, buat bunyi bising sikit.. waktu malam on lampu malap je, kurangkan bising. nanti lama2 dlm 3 bulan ke atas slow2 baby akan faham & ikut jadual tido mcm mummy daddy dia.

Baca lagi

Baby saya start 3 bulan tidur lewat. Kadang pukul 1. Kadang pukul 2. Paling lewat pukul 4 pagi. Mula2 rasa letih stress. Tapi saya cuba ganti tidur siang sebab saya housewife. Jadi its okayla lama2 dah terbiasa. Kadang ikut mood jugak tidur awal. Baby saya routine dia tidur 1-3jam then jaga 1-2jam(siang dan malam) thats why dia terjaga malam. Normal la kan nanti dah besar baru senang tidur malam.

Baca lagi

owhh..klau mmg mcm tu x pe lah..risau sebb siang tido x lama tiba² malam tido lewat.tapi mata mengantuk cuma susah nak lelap. huhuuu.. tq sis pencerahan.😊

Normal sis. Anak2 saya masa dalam pantang pun macam anak sis juga. Masuk 3-4bulan baru ok.

3y ago

normal x pe lah.x risau sgt..cuma kdang risau jgk sebb tido mcm x cukup.asyik menguap je baby.😅trmasuk lah maknye 😂

Baby mmg mcm tu sis..nnti bertukar2 lgi time tido bby tu..

3y ago

yeahh.kena jd sado dah ad anak ni.😀 tq sis