waktu tidur malam

sampai umur berapa ye baru anak tidur ikut jam? anak sy baru 5 bulan tapi dia paling lambat pukul 4 baru tidur. sy dah cuba mcm2. dah bagi pacifier bagi buai pun tak tidur.. nak kene dodoi goyang2 sambil duduk baru tidur itupun pukul 4 baru dia betul mengantuk sy ni dah susun cantik dah waktu tidur siang dia.. klau malam lpas maghrib mmg sy bagi dia nap 1 jam lpastu kejut dan sy banyakkan main dgn dia supaya dia tak tidur. mmg dia tidur awal.. pukul 12 malam dah tidur tapi rupanya sy kene scam. dia tetap bangun pukul 1 atau 2 pagi dan tak tidur sampai pukul 4. so sy nak tanya ibu2 yg lain umur berapa sebenarnya waktu tidur dia berubah???? time dah start sekolah ke? ke mcm mana? letih lah hari2 sy tidur 3/4 pagi🥲 #firstmom #bantusharing #ingintahu #firstbaby #firs1stimemom

5 Balas

Bila baby dah tido lpas maghrib, x perlu dah kejutkan die untuk main. Biar die terus tido sampai pagi. Sbb bila awak kejutkan die, die main, tu dah masuk waktu tido die untuk 2nd time. Bukan nap dah. Bila die main die overtired sbb tu susah nk tido malam. Try seminggu tgk pattern tido mlm die mcm mana tanpa kejutkan die untuk main. Siang hari pula, bgn awal dlm pukul 7am. Mandikan die. Time nie lah awak bg die main. Baby masih fresh. Lpastu bg die nap time skjap pukul 9am @ 10am. Lpastu bgnkn die lagi untuk main2 skjap. Than bg die nap after menyusu 12pm- 1pm. Than main2, nap time berikutnye 3pm. Lpas asar @ lpas 5.30pm jgn bg die tido. Bawak die sekeliling rumah/ taman. Tepat 7.30mlm awak dah boleh bg die tido terus. Nie adalah main sleep die. Bukan nap time dah.

12mo ago

Boleh ikut time kt atas. Boleh ikut time baby awak sendiri juga. Make sure waktu tu hari2 kena waktu sama. Kalau boleh perkenalkan baby waktu pagi, perkenalkan waktu tgh hari, perkenalkan waktu ptg dan perkenalkan waktu mlm, so die akan bgn pagi mcm biasa kitabgn, sbb bila baby dah 6 bulan ke atas nk intro makanan, ibu boleh intro breakfast, lunch, dinner. Baru baby tahu itu routine die. Nnt bila baby makin membesar senang train bila dah ada routine tido, kira nye daily routine diorg lah.

sy Ada download apps untuk track waktu tidur dia.. so takde la kena scam 😂. ank sy biasa nap siang 2x.. gap 3/4 jam. dri nap ke 2 Tu untuk ke tidur betul2 10jam,gap dia 6 jam.. mcm sy mmg catat waktu tidur ,mkn,minum,apa smua.. smpai dah boleh hafal Dan agak dia tidur scam/tidur betul smpai esok pagi. dulu pun sy mcm sis. letih sgt. tidur 3 4 pagi. lama2 dah tau rutin dia. adjust balik.. sy rasa sis kne catat dulu rutin nap/tidur panjang dia bila.. nnti bila dah biasa, sis boleh agak..bila dah boleh agak, bru sis boleh adjust.

Seawal umur 3 bulan anak dah boleh tidur ikut jam jika di ajar dan dilatih. Pendapat saya, sepatutnya lepas maghrib tu tak perlu kejut dah. Itu dah dikira bedtime. Bukan nap time. Nap time awak boleh setkan pada hari siang. Bukan waktu malam. Saya bagi contoh jadual tidur anak saya masa 5 bulan ya. Bangun tidur: 6am-7am 1st nap time: 9am 2nd nap time: 1pm 3rd nap time: 3pm-4pm Bedtime: 7pm-7.30pm Anak saya akan bangun untuk susu je.

Alhamdulillah anak2 saya dari dalam pantang memang tido ikut waktu, bg saya normal kalau bagun 2 3 jam utk menyusu dan tido semula..kalau berjaga tu ada lah sebab macam kembung perut ke ape.. skrg yg baby 4bln, bgun 2x utk menyusu dan tido semula lepas menyusu.. mak sy pesan, kalau anak bagun tengah malam, jangan di ajak main @ borak, nanti setiap malam lah dia bagun waktu yg sama sebab ingat tu waktu main..

sama la anak sy...berjaga smpai 3-4 pagi,, skrg dah 1yr 1month....Ni anak kedua. masa anak pertama....jadual tidur dia normal masa cecah umur 3 tahun... tidur spnjg Malam....