Asid folic

"hai2x ibu2x smua tak ape ke tk makan ubat asid folic... Sya x dpat nak telan bila time minum ubat je saya muntah bru nk telan tapi dah termuntah dulu... Tak ape ke🥲

11 Balas

mkn asid folik jnma appeton..xde bau pn..kna mkn sebelum nk hamil smpai hamil..supaya trbrntuk nye janin tu dn tiada kecacatan..sy skrg mkn utk nk hamil..doa.kn sy ye..mklum.lah bru nikh 5 buln..suami nk ank lgi..walau umo sy skrg 41..ape.pn berserah pd Allah..🤲😊

2y ago

insyaallah rezeki Allah itu luas semoga sis cepat2x di berikan rezeki ada baby amin

wajib mkn utk elakkan kecacatan pd baby mcm spinal bifida. Kita mkn tu bkn semata2 utk kita, tapi utk baby juga. X dpt telan yg biasa, consult Dr or pharmasist utk cari yg boleh telan punya

2y ago

Ok sis, kita ikhtiar ya demi baby. In sha Allah sis kuat. Klu katakan x dpt telan jugak, sis try lah cara tipu. sorok ubat dlm roti kegemaran sis ke, buat saiz kecik je utk mudahkan telan. balut dgn coklat ke. kita rasa nk muntah tu sbb deria rasa dan deria bau kita sensitif time pregnant. So kita cover rasa dan bau ubat tu dgn benda yg sis boleh telan. Nnti otak kita tertipu lah 🤣🤣. Dia ingat sis mkn roti. tapi dia x tahu kita sorok ubat tu dlm roti

mesti kna mkn utk elakkn kecacatan pd saraf n otak baby dear.. please sebiji sehari je, do ur best ye, stay healthy ibu..

2y ago

dah cuba tpi msih jgak tk bleh telan

cakap dengan doc awak yang awak takboleh telan... nanti dia akan tukar brand lain..

2y ago

terima kasih ☺️

beli brand hovid kat farmasi ade jual, yg tu xde bau n rasa.. sy pn mkn yg tu 1st trimester

2y ago

sya dah 17w2d.. belum terlambat kn nak makan asid folic

Trimester 1 & 2 mmg kena makan jugak awak . Cuba try makan before nak tido

2y ago

insyaallah sya cuba

jpe doctor mntk tukar ubat lain. folic acid xboleh xmkn.

2y ago

pg je kk balik. ckp nk tukar ubt. xyh tgu appointment.

Kene mkn jgk folic acid tuu.. Lebih baek pkai yg nie

ambik sebelum tido,boleh minum dgn air oren

Cuba mnum dengan juice oren sis,,

2y ago

Kna simpan stok d rumah sis😁😁