tips berpuasa ketika hamil 5w

hai sy preggy 5w..boleh tahu tips2 berpuasa

12 Balas

Maaf la sepatutnya kita jangan kata bila mengandung tak payah la puasa.. Bahaya.. Kita silap sangat.. Nampak sangat kita tak kenal lagi tubuh kita.. Sepatutnya yang perlu kita risaukan pemakanan kita tu.. Dah cukup ka nutrient yang kita ambil.. Ke banyak amik fake food.. Sepatutnya cuba la dlu.. Kalau tak tahan, barulah berbuka.. Ni cuba pun kita tak lagi.. Dah kata tak boleh.. Memang la ada rukhsah.. Tapi jangan la diringankan sangat.. Sepatutnya yang kita utamakan makanan yang sihat.. Cukupkan protein, karbo complex.. Makan minyak kelapa, minyak zaitun.. Kalau dah cukup semua tu, InshaAllah, tak ada pun masalah nak berpuasa.. Yang jadi masalah nya makan merapu.. Itu yang sepatutnya dirisaukan.. Minta maaf ya kalau saya menegur ni.. Cuba masa pregnant ni jaga pemakanan dulu.. Usaha ke arah yang lebih baik.. Barulah janin sihat.. Berhenti amik yang manis².. Berhenti amik kek ka fastfood ka.. Cari magnesium oil ka buat sapuan.. Minta maaf sekali lagi ya.. Sepatutnya kita cuba cari solusi yang lebih baik..

Masa awal pregnant dulu. I puasa penuh puasa mcm biasa makan sahur dan buka tak skip, i tak tau i pregnant. Masa awal bulan puasa tu i kene cirit birit siap demam lg, bdn panas so I bykkan minum air mineral. 1 hari msti 2 liter. I still keep on puasa. Not to mention makan ubat cirit gastrik etc. Then dh nak seminggu before raya tu asal lepas sahur je msti rasa mual sgt cm nak muntah sampai i minta husben picit2 guna minyak angin kt perut kt kaki belakang bdn semua. Mmg sedaya upaya nak tahan diri dari muntah.. Then sblm raya pertama tu atas nasihat family, husben p belikan pregnancy test. Pagi raya tu I baru tau I ad isi. Selang 3 hari p buat scan tgk² dah 2 bulan pregnant which around 8 weeks. Tp Alhamdullilah baby sihat. Hb pun ok je nurse kkia tu puji je memanjang.

sy puasa penuh tahun lepas.. dapat tahu pregnant masa ramadhan ke-11 (4 may 2020).. tips nya makan nasi masa sahur dan berbuka..makan folic acid, vitamin elepro dan neurogain (tp masani sy tak makan pun, sebab bru tau pregnant..start mkn lepas jumpa doktor, masa tu dh nk habis puasa). ikut badan, kalau rasa tak ok berbuka je. tp Alhamdulillah sy ok, walaupun p kerja.. development baby ok, takde mslh.. baby lahir 3.32 kg..

Usia kandungan awak masih baru lagi tue. Walaupon tubuh badan awak takda masalah utk puasa penuh, kita tak tahu keadaan baby kan 🙂 Sebaiknya jgn ambil risiko sbb baby perlukan nutrisi secukupnya untuk membesar.

trimester pertama jika boleh x payah la sis puasa...kedua pun tgok badan gak...sy trimester ketiga skrg Alhamdulillah puasa berjalan lancar..bykkan nasihat doc...ikut nasihat doc insyaAllah boleh puasa...

yup...sy pernah puase awl2 prgnant dulu...smggu nk raye miscarriage 8week....seeloknye xpyah puase xpe...sbb kite smua xsme...ade yg ok...ade yg x...

tak digalakkan puasa. tp macam saya, saya bgn sahur mcm biasa.. tghari saya buka puasa. doktor pun xgalakan puasa but depends pada diri sendiri.

saya sarankan lebih baik jangan puasa sebab baru 5w takut ada kesan pada baby .. baby tu baru nak membesar

Tk digalakkan berpuasa.. Puasa tu boleh ganti awakkk.. Kesihatan baby lagi penting lagi2 baru je 5w..

3y ago

baik..terima kasih

Awal pregnant better takpayah puasa sis.. ksian bby baru nak dpt zat... ksian bby