Boleh atau tidak berpuasa di awal kandungan

Sy prgnent 5w+ Sy tiada apa2 simptom atau alahan.. Boleh ke sy berpuasa ? #firstbaby

11 Balas

takotnya nak puasa...sbb xrasa lg kn gerakan baby... sy mmg xpuasa.. day 1st ritu ada puasa smpi jam 10 je...pastu pening trus berbuka... hari kedua trus gastrik sampai sakit prot..merangkak nk mkn... lps hritu...xpuasa dh..xpela..nak baby dlm prot slmt n diri x sakit... bukan saje2 xpuasa.. syg sgt baby lam prot ni..xnk jd apa2

2y ago

1st trimester lg

sy pun sama week mcm sis.. mula2 takda alahan.. so ok je nak puasa asalkan sahur (susu+kurma+oat) pastu makan nasi... tp harini dah start rasa mual2 n lesu.. so tak dapat puasa .. apa2 bgantung pd sis, tp make sure sahur n buka mkn berzat n byk minum air :)

Boleh rujuk doc yang merawat. Doc lebih tau keadaan diri samada boleh atau tak untuk berpuasa. Biasanya di awal kandungan doc tak galakkan untuk berpuasa. Dan untuk ibu mengandung yang perlu makan ubat ikut waktu. Apa-apa pun rujuk doc. Itu yang terbaik.

Klu tanya doc pun doc x galakkan puasa utk 1st trimester.. Jantung janin bru nk jadi, mmg x kuat lagi. Melainkan sis kenal perubahan badan sis... Cuba puasa dulu, klu rasa lain mcm cepat2 berbuka. Tp sahur kene mkn betul2.

sy 6w puasa derect...last² semalam ngan hari ni rasa nak nafas pun xlepas... tekak duk mual²... boleh ke amik ubat gastrik? atau kena jumpa doc dulu???

2y ago

alhamdulillah...semalam dah p jumpa doc... doc dah bg ubat n scan baby... jantung baby pun dah nmpak😍

Saya ada hari puasa , ada hri tak puasa, sahur tak bangun, sbb auto ceri beri lepas mkn sahur, sy mkn sebelum tidur

Saya puasa jugak tapi bila dah tak tahan baru berbuka. Jangan paksa puasa kalau tak tahan.

Tanya doktor. Perlu igt, baby dlm perut perlu nutrisi lengkap utk berkembang

Kita ok. Baby perlu nutrisi

boleh selagi tiada mudarat