Contraction

Hai.. Sy nak tnya, ade x ibu2 yg preggy 36w2d y skit dkat ari2, celah kangkang, blakang, n baby ngeras.. Ptt x pegi hospital n brp lama ye mse utk brsalin?

6 Balas

baby mengeras dlm jarak yg pendek & disertai sakit tu,boleh jadi tanda2 dah.. berapa lama utk bersalin tu tak sama setiap org. ada yg pergi trus masuk LR, ada yg tolak masuk wad dulu.. terpulang pada kondisi semasa awk diperiksa nanti. nk bersalin ni tak semestinya follow due date, baby boleh saja kluar awal. tapi klau sakit contraction, selalunya awk takkan mampu menaip lagi dah.

Segera ke hospital jika kekerapan baby mengeras tu setiap 5 minit. Antara tanda2 lain yg perlu segera ke hospital adalah pecah air ketuban dan keluar lendir darah. Kalau nak tahu macam mana teksture air ketuban, dia jernih je. Macam chrysanthemum te. Saya doakan semoga puan dipermudahkan bersalin dan selamat semuanya. Allahumma Aamiin 🀲🏻 #TAPsupermoms

sy 35 weeks 3 days.dh 2 hri mengeras wlpn x kerap. pergi klinik, heartbeat ok,air ktmban ok,tali pusat xlilit baby. cume kple baby dh masuk laluan. dr bgi mc dlu utk rest. tkut aktif sgt kt tmpt kerja nnti lg cpt bersalin. so,kalau sy baby gerak x normal..better pergi klinik utk check. lg pn skrg sis dh 36weeks

kalau mngeras stiap 5 mnit..rasa sakit pinggang yg mcm nk period dduk xkna..diri xkna baru btl nk bersalin sis..apa yg sis rasa skrang ni tu normal mkin nk dkat berslin..tp klau sis rasa rsau pegi lah hsptal cek..

Sy kna ncm tu dulu. Smp x blh berjalan. Rs berat sgt pinggul also. Perut pun mengeras. Tp sy deliver ms munggu 38+ juga. Sy tggu sakit contraction dtg atau mukus darah/bleeding atau ketuban pecah

pegi hospital sis.. mgeras stiap 5 mnit ka mcm mn

3y ago

Xde lgi yg 5mnt..mcm td pkul 3.30pm pastu hlang, then maghrib td rse blik.. Da 3hri mcm nie..