Contraction

Hai.. Sy nak tnya, ade x ibu2 yg preggy 36w2d y skit dkat ari2, celah kangkang, blakang, n baby ngeras.. Ptt x pegi hospital n brp lama ye mse utk brsalin?

6 Balas

baby mengeras dlm jarak yg pendek & disertai sakit tu,boleh jadi tanda2 dah.. berapa lama utk bersalin tu tak sama setiap org. ada yg pergi trus masuk LR, ada yg tolak masuk wad dulu.. terpulang pada kondisi semasa awk diperiksa nanti. nk bersalin ni tak semestinya follow due date, baby boleh saja kluar awal. tapi klau sakit contraction, selalunya awk takkan mampu menaip lagi dah.