Bby 10 Bulan Belum Tumbuh Gigi Normal X

Hai.. Slmt mlm semua.. Sy nk tanya.. Bby sy dh 10 bulan tp still x tumbuh2 gigi. Lpstu kblkgn ni bby xnk mkn sgt.. Dua hari lps ad try bagi die bubur yg x di blend. Die xnk lngsung mkn. Lpstu harini mkn bubur blend semula. Masa tghri mkn abes stat ptg dh xnk makan semula.. Hmm.. Sy buntu.. Nk bagi die mkn ape lagi ye.. Any suggestion?

57 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

menu anak sy semalam... nasi biasa + labu rebus + air sikit & blend... lebihkan labu untuk rasa manis.... anak makan dari 7bulan smpai 9bln mmg suka & mudah untuk ibu2. menu kedua hari yg sama... masak sup ayam masukkan ubi kentang... nasi baru masak tu lembut kan.. masuk dalam mangkuk lenyek dulu nasi + masuk ubi kentang 2ketul bsama kuah sup. anak suka. skrg anak nk msuk 10 bln sy fokus kat mkanan... anak makan sikit xpe.. janji kerap😉 tadi pukul 3pagi anak bangun.. terjaga.. xberapa nk susu.. sy gi dapo panaskan sup. ambik nasi 3sudu+kentang+kuah sup.. bagi mkn.. n minum air masak. alhamdulillah kenyang. sebelum ni mlm kerap lapar.. sbb tu nangis.merengek.berjaga xtdo2... cian ank ibu. anak tido.. ibu subuh dulu ❤

Baca lagi
Post reply image

Cm ank saya juga...drp umur 9 bulan cm2 saya wt dn ikut staff nurse bgthu... Wt mee hun goreng... Ayam cincang kn wt cm nget... Sampai beli bubur viral utk tambah selera dan beli ubat kids utk sapu kat belakang telinga gelanggang tangan sapu... Ae dh buat still sama juga... Mkn ckit lepas tu xnk mkn... Bg biskut main2... Cm2 lah saya buat utk ank supaya die nk mkn byak... Tp still mkn ckit jek... Smpai umur 10 bulan xthu lgi nk wt cmne... Berat bdan x naik2 sampai dh msuk wrna merah... Doktor sruh tu wt nie... Dh ikut ank x mkn byak ckit jek...

Baca lagi

samala kita. baby sy pun dh 10 bln n x tumbuh lg gg. sy masih suapkan dia bubur blend. tp saya campur semuanya. puri buah sayur n bubur nasi barula dia nk makan. tu pun tgk mood dia. kalau dia ckup tido dia akan abiskan. kalau dia x ckup tido merengek mmg lngsg xnk makan. tp saya nk tryla beli pasta yg sis cakap tu. sbb sy perasan,baby saya suka pegang sudu yg silicone yg kenyal2 mungkin pasta ni agak kenyal2 gak kan.

Baca lagi

normal je sis anak makcik suami saya dekat setahun lebih baru tumbuh gigi 2 batang anak saya 6 bulan dah tmbuh gigi sebab perkembangan anak² ni lain² dia tknk mkn mungkin tgh tk selesa gigi nk tumbuh ataupun dia dh mula nak cuba maknan yang lain apapun jangan cepat giveup bagi anak makan kalau dia tknk mkn bubur cuba masakkan dia yg lain

Baca lagi
VIP Member

Baby sy 10 bulan 20 hri skrg. Gigi bru naik sikit. Sy prasan masa awal sblum tumbuh gigi dia xnk bbur blend. Sy beli pasta buddies. Rebus. Cubit2 bg dia mkn. Pndai pulak kunyah 😶. Rupanya dia da xnk blend 😅. Sis join grup happy baby foods malaysia kt fb. Sna bnyak resepi bolei cuba 😊

9mo ago

anak sy semue die balun... nasi ayam pon ditelan... alhamdulillah.. razeki masing2. semoga membesar dgn sihat.

Anak saya 10 bulan lebih, berjalan laju xnak pegang da. Makan asal suap dia buka mulut, cuma dia xnak makan bubur da. start bagi nasi umo 9 bulan, mungkin sebab gigi da 8 batang tu yang nak mengunyah. Susu nak kalau nak tido je, perlu ke saya top up susu Fm? atau fokus ke makanan dia je.

Jgn risau mami, baby mmg camtu.. Ank 1st sy pon camtu jugak.. Dia rancak nk main, nk explore.. Pastu dia berjln baru tumbuh gigi, bila dh ada gigi haaaa amek mak kau peninggg sis, semua dia nk kaut masuk mulut 😂 now ank sy dh 1y8m, dia rancak nak memanjat ya skrg..

Anak sy lepas demam ni kuat mkn.. Dia 10bln17hari. Sy bg nasi impit dgn kuah lontong or sup ayam.. Versi baby.. Mmg dia suka.. Try lah.. Nasi impit tu potong kecik size dia.. Dia bole kunyah da tu. Tapi anak sy ada 4 batang gigi..

Salam semua, macam mana ye, baby sy tiap2 malam menagis setiap jam, menangis mcm kena pukul, nangis teran dgn kuat2 tendang2, rs xterkawal, xtau ap sebab, kdg2 nangis smpaikan terjaga...buntu dan resah difikirkan...tiap jam dia terjaga nangis2

6mo ago

ank umur berapa

samalah...baby sya 10bulan 16hari..baby sya lagi la tk nk makan,bagi susu pun nk kene paksa bru nk minum susu..mula2 masa umur 6bulan smpai 8bulan makan bubur ok je....skrng ni je dia tk nk makan..tapi bagi makanan lain dia makan pulak 🤦