ingin bunuh diri

hai semua..saya baru lepas bersalin anak ke2..saya nak tanya pendapat semua..masa tengah mengadung dan dalam pantang seminggu saya ada perasaan ingin bunuh diri dan ingin bunuh suami dan ank2..saya dh pengang pisau masa tu..dan sekarang perasaan tu muncul lagi .bila saya kawal badan saya akan mengigil dn ketakutan..saya ada bagithu doc..tapi doc kata normal sebab lepas bersalin..tapi saya ada yetbaca banyak kes macam saya😭😭😭..saya suri rumah dan pjj dengan suami..dan saya xboleh dengar anank menangis terlampau lama dan kejap2 merengek.saya akan jadi nak marah je..bantu saya semua😭😭😭

17 Balas

Now still dalam pantang kan? Tu namanya postpartum depression. Which kita tak dapat kawal emosi yela badan penat bawak baby 9bulan dalam perut then sakit penat bersalin lagi. So kalau boleh elakkan berseorangan dengan baby at least ada lah family salah sorang teman jaga baby kat rumah. Time2 mcm ni mmg senang kena hasutan jin. Sbb tu ramai yg hire cl so mommies takde lah penat sangat and boleh berehat. Pls pls benda ni bahaya yer kalau kita dapat kawal okay lah kalau kita yg jenis susah nak kawal kesian baby jadi tempat lepaskan marah. Saya pun pernah sampai menangis dengan baby sekali sampai rasa saya ni bukan mak terbaik for my baby. Istighfar banyak2. Saya pun x dpt control kekadang. Kalau saya rasa nak marah sangat saya tahan diri saya jauh dari baby and istighfar. Lawan perasaan tu. Perasan nak bunuh diri tu mmg ada. Jangan termakan dngn hasutan jin tu. Lagi awak ada 2org anak pulak tu lagi penat nak jaga sorang2. Now u need support pls mintak tlg family stay sekali masa dlm pantang ni.

9mo ago

btol tu. yg pentingkan perlu communicate dgn husb. mtk husb faham.. klu x ok jgk try cr jalan utk tgglkan anak awk seharian then gi dptkan khidmat kaunseling. kat lppkn pn ada.. sy msa pjj dgn suami hampir2 jgk gi lppkn utk sesi kaunseling. pls3 jgn biarkan sis. ksian kt anak kte kalau apa2 jd kt kte.. be strong..

1st, awak x kesorangn.. its good sbb awak sedar prubahan emosi awak tu.. hsband pjj blek tyme weekend je ke? klu hsband dpt cuti 1-2 hri its should be great.. trus trg burn out/depression/postpartum nie bkn skali me time je trus hilg.. its take time.. sbb nye ble kte back to normal rutin, kte akn rse bende yg sme.. ade a few cadangan yg bley awak ikut 1) dptkn bntuan hsband-susah sbb hsband keje 2) klu kk abaikn awak, peg klinik swasta 3) blek kg 4)hantar anak taska/pngasuh- klu duit x ckup, awak kne keje 5) awak kne mudahkn keje umah utk kurgkn penat so awak bley fokus baby: order grab tp klu nk jimat msk 1 jnis lauk skali kn lunch & dinner, kemas umah tyme weekend/suami blek 6) cri hobi bru yg bley wat awak hepi, tgk muvie ke lyn cte korea ke 7) call/vdeocall kwn2- jd surirumah nie sunyi kdg nk jgak kwn borak..lps call kwn2 mood pun auto ceria.. smoga urusan awak dpermudahkn

9mo ago

terima kasih😊😊..saya penah kerja..kerja lagi saya stress sebab masa tu anak sulung dan saya silih berganti xseht..bila cuti n mc..tempt kerja pulk mengapi2 bos..now saya cuba untuk kerja semula setelh ank sulung masuk tadika nanti😊😊

hi awak,saya faham sgt sgt apa yg awak rasa sekarang ni.saya first time mom walaupun sy bukan full time housewife dan tak pjj dgn suami.6 bulan lebih sy rasa teruk sgt.. perasaan yg tak boleh nk explain mcm mana.selama 6 bulan emosi saya mmg turun naik kejap ok kejap tak.rasa mcm nak mati semua ada. tapi percaya lah apa yg awak rasa skrg ni akan slowly hilang tpi mmg akan ambil masa. & utk setiap org tu berbeza.selalu lah luahkan dkt suami apa yg awak rasa.mybe suami tak berapa nak faham awak boleh share dgn kwn2 yg ada anak atau please klau still rasa tak okay mintak nasihat dkt doc.please please be strong okay.inshaallah awak akan rasa sihat semula nnti.moga allah bagi awak kekuatan jgn lupa selalu doa mintak kekuatan dan kesihatan yg baik.

9mo ago

saya dh jumpa doktor kk..dia bagthu is normal semua para ibu melaluinye😥😥😥

jika puan tt yg bertanya ni beragama islam.. bila tinggal sorang2 dkt rumah.. cer puan try buka ayat suci Al-Quran supaya kita akan rs lebih tenang n ok..bhaya kalau ada rs mcmni .nk2 bdn kita tak brp nk kuat selepas bersalin ambil ms tuk full recover.bila bdn lemah bnda2 yg kita tak nmpk pun blh gnggu kita.. jd da best way jgn duduk sorang2 bersunyian buka ayat Al-Quran supaya jiwa rs ok dan tenang.. in shaa Allah smua akan ok..dan dpt kurangkn rs stress..rs byk berpk dan etc..mg dpmudahkan segalanya amiin..t8 care k..with big hug❤️

9mo ago

@tanpa nama pernah jgak rasa mcm tu.. mgkin sbb overwelmed dgn suara baby n zikir, kte klu bley nk suasana snyap.. ape yg sye buat, sye tutp zikir n sye bce sendri surah2 yg sye ingt.. sye lebih ok mcm tu.. lg cpt tenang..

bongoknya doctor tu..klau doctor tk boleh tolong.. sis better bagitahu husband atau org terdekat yg sis percaya untuk teman sis.. sy ada depression dri sebelum kawin lagi.. dlm pantang mmg sy meroyan smpai pukul2 diri sendiri tp nasib baik husband ada.. klau tk huhu taktahu la apa jadi.. lgi satu klau ada suicidal thoughts itu maknanya dah tk normal.. bila dah kene depression ni makan tahun nk sembuh..klau bernasib baik boleh sembuh.. klau tak dia akan tetap dtg balik.. better bincang dgn husb. 👍🏻

moga Allah beri kekuatan buat awak yaa.. dalam masa yg sama awak bole prgi rawatan syifa ataupun mntak mereka dtg di rumah pun bole dan mntak air penawar .. ataupun mntk suami beli kan air zam zam dlm rumah sntiasa buka ayat2 Al Quran dan ruqyah non stop.. selain itu sntiasa istighfar bnyak2..suami jgak memainkan peranan utk alert bnda2 mcm ni klau bole jgn tnggalkan isteri.. saya belum ada pengalaman bab ni tpi sya prnah jga kak ipar sya smasa dia brpantang mmang tempoh tu emosi kita tk stabil ..

9mo ago

saya dan suami pjj..so memng jarang balik..dulu dia disabah lagi lh..setahun sekli jew blik..tapi sekarng alhamdulillah..dah dekt semenanjung nie..boleh lah tiap2 minggu balik..itu pun xtentu..famly dh sruh sy duduk dgn mak sy bt semntra waktu..tapi saya kesian kan ank2 kepanasn..yg baby alergi bila peluh je naik ruam..bila panas 1 badan dia gatal2..bila nak biasa kan baby dengn cuaca..jadi makin teruk..fn sy amek keputusn blik je kat rumh sndri

Org dlam pantang x boleh berseorangan... Kena sentiasa ad peneman.. X kisahlah sp2 pn.. Ni org tua2 ckp lah.. Pd sy , sy rsa btul.. Msa sy dlm pantang pn sy ad jugk terfkir bnda2 mcm ni.. Tp cepat2 sy istifar.. Sy bnyk bukak ayat2 suci al quran.. Dn zikir .. Dn sy x duduk sorg2... Lg 1 , kena kawal pemikiran kita.. Cuba Positive ..

Hai. Better awak dekatkan diri pada Tuhan. Lepas bersalin memang akan alami depression. Bahaya kalau ikut perasaan tu. Kalau awak berpantang sendirian minta bantuan daripada keluarga. 1st time memang tak biasa lagi dengar baby menangis plus awak pun tak cergas lagi daripada bersalin. Moga dipermudah urusan ya.

Jangan duduk sorang buat masa ni. Duduk dengan ahli keluarga terdekat. Minta tolong dorang tengokkkan baby. Ibu mungkin penat sangat tambah lagi baru lepas bersalin jadi emosi postpartum belum stabil.

9mo ago

yea saya duduk dengan famly..tapi semua kerja jugak..mula dah okey..tapi bila saya balik je rumah macam xboleh kawal emosi..kalau kawal saya akan ketakutan dan mengigil..baby dah 3bulan dah

Tak boleh ambil nyawa org lain. Mereka ada hak utk hidup. Kalau ada ahli keluarga berdekatan, tebalkan muka, minta tolong. Kalau tak, cari pengasuh. Kalau financial tak cukup utk pengasuh, sis kena cari kerja.