Barang Keperluan

Hai semuaa.. Nak tanya.. Saya pregnant anak pertama.. Kandungan dah nak masuk 5 bulan.. Sy x tahu nk mula beli barang saya dulu atau barang baby.. Apa ye barang2 keperluan yg penting untuk kita sediakan awal2... Terima kasih..

36 Balas

Klu sy beli brg baby dlu sbb brg baby byk. Beli sikit2 nnt xde la rasa byk sgt kluar duit. Brg ibu last minute baru beli dan kemas. Paling pnting bg sy sediakan pam susu yg manual pn xpe asal ada. Dan minyak telon utk baby. Sbb ikut pngalaman sy baby kluar tu kena kuning dan ada jangkitan kuman dlm darah. Bkn nk doakan tp senang bila dh ada. Bila bby dh kluar wad plak dia asyik kembung perut. Jd beli la minyak telon yg elok. Sy mula2 guna yuyee org kata xelok utk baby. Lpstu sy beli stommy oil tasneem.

Ini apa yg saya selalu buat setiap kali preggy, 5 bulan kandungan dah boleh prepare sikit2..baju seluar mittens bootens,kain bedung,barut ..beli dalam 4 5 helai setiap 1,pempes,baby wipes ..standby jika baby nak keluar 7 bulan..mmg x mintak,tapi standby..nanti cik laki kita ntah pape yg di beli..harap paham la maksud saya..kalau ok 7 bulan,boleh la tambah2 sikit2..barang dlm pantang,jamu contoh nya..ushar siap2,ingat jenama,jadi apa2 suruh je suami belikan.. cakap nama ubat dan brapa rm....

Sya dah 8 bulan blum lengkap lgi dah tak larat nk pusing2x kat mall... Lebih baik beli time perut msih kecil x ada lah kelam kabut, barang nk bawa g hospital pun blum packing lgi mcam mna nk packing klau blum lengkap 😅😅😅 Sya sngat lah risau doc ckap dlam 2 minggu nieh berkemungkinan akan bersalin awal,,, sbb baby ada problm sikit berat x sama dngan umur kandungan 😢 doa kn sya semoga smua baik2x saja😇🙏

4y ago

Owh.. Sy isnin ni dah jmpa pakar.. Hrp2 smuany okey la kan.. Semoga dipermudahkan segala urusan kitA. AAMIN3

Sy dh 32 week 2 day Barang baby Tuala 2 helai Baju baru 2 helai Barut 2 helai Topi 1 helai Tisu basah 2 pek Tapi jiran sebelah bnyk bagi kt baby So nk beli lagi tilam baby and lampin pakai cuci tapi mcm mne nk beli klau musim darurat covid19 ni hemmm mcm mne nak beli ni brng baby klau tk boleh keluar rumah

buat list, tinggal 4 bulan, bahagikan barang apa nak beli setiap bulan so that takdalah kusut and banyak duit belanja sekali gus. list out semua, prioritise mana beli dulu. benda² besar beli dulu, benda² kecil/harian belilah hujung². discuss w/ your spouse mana a need, mana tak perlu.

D sini sy sharekn list tuk sis..hrp dpt mmbntu sis... Em..bg bju newborn..sis jgn bli byk2.. sbb nti bby cpt.mmbr..sis bli size newborn dlm 3 or 4 dh ckup dh.. selebihnye size bsr. ..mg d pmudahkn segalanya..aamiin

brg kita xdk sgt nk beli...bli la brg baby...sbb brg bby skrg mahal...bli shopee murah...brg ibu sy beli pad maternity + kain batik utk pantang + minyak angin (afiat)/ minyak mustajab yg kuning + stokin + sluar dlam...tu ja...jamu ap smua tu sy xmkn

Beli brg bby dlu sis.. Memandg kn skg ada kes covid-19.. Saye saran kn sis beli on9 je.. Mmg kita x puas sbb x dpt na shopping dpn mata.. Tp demi kesihatan ibu n bby.. Kne berkorban skit laa... 🤗 Smge sgle urusan dipermudah kn..

sy pun 5 bulan start beli sepasang² gitu sbb ekonomi skrg x stabil ada duit sy trus beli pelan² xkira la org ckp mc awal skrg ekonomi sy da down d sbbkan covid husbnd pun xde kerja daa s0 ada duit just beli pelan² 😓😓

sis beli brg keperluan baby dulu. yg asas dlu mcm baju, napkin, pampers, barut, mitten booties. lepas tu dh nk msuk trimester ketiga cari brg sis pulak. then sis topup2 barang baby je smpai masa nk bersalin