Barang baby

Hi ibu-ibu semua. Nak tanya ibu2 start beli barang baby dari minggu keberapa? Ibu2 prefer beli last minute atau beli awal tak kalut. Selalunya yg beli last minit ni mesti dah ada pengalaman kan. Yg beli awal ibu2 first baby excited hehe. Tp tula down pulak nk beli awl bila org momokkan cakap kalau beli awl takut nnti anak tak jadi. Share lah ibu2 beli brg anak daei minggu keberapa hehe. #firstbaby #firstmom

48 Balas

beli pam susu paling penting. sebb masa anak saya kuning. saya kena balik anak tinggal dekat hospital. mula2 tu susah nk perah. anak pula kuning. boleh je kalau tak perah susu. sebb nurse sana bagi susu formula. tapi lagi bagus susu ibu dia. kita menyusu anak atau pam susu. badan akan rasa ngatuk dan letih sangat2. tak daya nk perah. saya pakai pam susu electrik je. berdasar pengalaman saya la . tapi dekt ward boleh bawa pam susu tapi punting susu tak dibenarkan bawa iyee . tak tahu la sebb apa. botol boleh tapi punting tak dibenarkan . stokin ibu baju sejuk milo alquran pad termos, cawan sudu pinggan chager phone buku pink duit masa dlm ward tak yh bawa baju baby . bawa baju nk keluar ward pampers newborn stokin baby sarung tangan baby minyak angin

2y ago

Boleh share tak beli pam jenama apaa

saya kandungan 5bulan dah beli sikit2 terutama barang keperluan ibu dulu.. yala mmng kena sangka baik kandungan tu sampai mana jaa allah beri pinjaman kann jd sy beli keperluan ibu duluu dah lengkap baru beli barang bby sikit2 mcm baju mitten bottie bedung tuala botol susu dll keperluan pakaian .. skrg dah 31week alhamdulillah Allah panjangkan umur Skrg tinggal beli barang mandian dan bedak2 susu fm dan pampers jaa heheh alhamdulillah tidak lahh pocket kering dan sakit kepala kalau beli sekali semuaa yg penting setiap bulan dri kandungan 5bulan tu sy beli sdh sikit2 semoga di permudahkan urusan kitaa semuaa 🤲🏻❤️

Saya pregnant first baby juga.. mmg betul excited sgt nak shopping tapi kalau boleh bagi lepas first trim dulu, risiko keguguran dan kurang. Beli brg mahal2 / besar dulu time awal2 pregnant dalam 4bulan camtu. Sebab excited 😆 Lepas dah ada almari/drawer baby baru sikit2 penuh kan drawer baby tu.. skrg dah 8 bulan saya rasa lengkap dah semua barang. Beli ikut poket sendiri je mummy.. yang penting semua lengkap. Pampers pun husband beli banyak jenis untuk try n error dulu takut tak sesuai ngan baby, beli dari 4bulan pregnant. Stroller, carrier semua mcm tak perlu lagi. Kalau ada bajet lebih boleh beli..

Biasanya Nurse akan advice kita minggu ke berapa kita dah boleh sediakan barang baby semua. Jangan dengar kata2 orang lain. Yang penting awak doa banyak2 dan jaga kesihatan ya. 💕 sekarang saya sedang hamil anak kedua. Anak pertama dan sekrg ni pun saya sediakan barang bila masuk 32 minggu. Tapi sebelum tu, awal2 dah list apa yang nak kena beli. memandangkan jarak anak pertama dn kedua ni jauh, jadi membeli tu macam anak pertama juga sebab brg sblm ni dah let go. 28-32 weeks just nice lah kalau nak beli..senang... then terus sediakan beg nak ke hospital.

saya 1st time preg n kewangan pula agak kurang jd mmg beli sikit2 dr awal,kami positif je jadi tak jadi tu urusan Allah,klu fikir jadi jadilah klu was2 smpi ke sudah was2 nya tu,biar la apa org nk ckp,4bulan kmi dah start beli sikit2,sbb 1st time semua kena beli,klu beli sekali mmg tak mampu la,sekarang ni dah 35w,syukur dah lengkap rasanya yg basic je,stroller n car seat mmg tak beli sbb mahal jd kmi abaikn je,nk simpan untuk kegunaan lepas bersalin pula mcm pampers ke susu ke klu perlu,untuk bil rawatan ke,terpaksa cut bajet mna yg boleh

2y ago

saya ada apply mycrs tu tp mula2 kata tak layak,bila cek baru2 ni layak tp dah tamat tempoh pula,dua bulan je tmpoh valid,bukan rezeki la kot

Anak first dulu sy beli masa 2-3bulan pregnant. mmg org kata jangan beli awal sume tp sy dan suami pikir yang baik² je. sbb suami saya sejenis suka beli terus kalau ada duit lebih. tak suka nak tunggu sbb takut terpakai duit n sebagainya. so ktrg beli je bila ada duit lebih tu. beli sikit². smpai 7 bulan da settel beli semua. lps tu 33week saya basuh n start packing. lps tu relax jela tggu baby klua. 🤓 sekarang second baby 20week, byk brg lama pakai balik. ktrg nak scan gender dulu bru tpop brg lg. 😁

hi awak..macam saya , saya akan start beli bila 12w ke atas..beli sikit sampai la cukup semua..awal2 tak kalut org kata...sebab anak2 sy no2 ke no3 jarak 6 tahun , so brg2 lama masa baby byk dh rosak atau bg ke org..masa tu kene beli baru semua..sekarang tgh pregnant no4 pula..jarak 6 tahun juga dgn abg dia..so nanti dh 12w sy akan start beli brg2 baby..biar org nak cakap apa.kita tau kemampuan kita..nak beli last minute sekali gus susah.duit byk nk pakai.better beli dr awal sikit2 sampai complete 😁

saya start beli time 5bulan, lepas tau gender . mmg beli sikit2x, skrg da nak masuk 8bulan kira almost settle da. sbb taknak nampak duit keluar sekali gus. pasal org ckp tuh ,jgn fikir sgt, inshaAllah baby sihat sampai lahir nanti. lagipun tuh kan hak kita, ikut kita la nak beli awal or last minute pun kan. kalau awak rasa nak beli awal ,beli je, kalau rasa nak beli last minute pun takda masalah . jgn dengar ckp diorg, ingat yg keluar duit awak/husband bukan diorg okay.

Sy dari mengandung yg 1st sampai skg mengandung kali ke 3 antara yg prefer siapkan barang2 asas baby before 25-27 weeks. Usually by 28 weeks barang berpantang pun dh settle sekali dgn beg hospital dan labor room 🥰 Anak sulung sy bersalin pramatang, 33w. Dan bagi saya better sediakan awal sbb sy jenis atas 25 weeks usually cepat letih, dan alahan mengandung sy usually dh start teruk semula. Hehe masing2 dgn cara dan bajet masing2 kan 🤗🤗🤗

Saya start beli 6 bulan keatas macam tu . Rasa macam awal tapi Alhamdulillah nasib baik la juga sebab masuk je 7 bulan dah tak boleh jalan jauh sangat , buat apa ke cepat penat then mula la sakit kaki sakit pinggang badan bagai . Sekarang 7 bulan dah start sakit dekat area kelengkang . Orang kata it’s normal sebab baby dah start turun . Jalan pun kengkang 😂 depends la pada setiap orang badan lain2 . Ini kalau saya la ☺️